V sobotnem napadu v središču Pariza je po najnovejših podatkih umrl nemški državljan, dva človeka pa sta bila ranjena, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je po napadu aretirala 26-letnega francoskega državljana, znanega policiji, ki je mimoidoče napadel z nožem in kladivom, protiteroristično tožilstvo pa je začelo preiskavo.

Policistom dejal, da ne more več gledati umiranja muslimanov

Kot je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin, se je napad zgodil blizu Eifflovega stolpa v soboto malo pred 21. uro. Napadalec je z nožem do smrti zabodel 24-letnega Nemca, ki je bil na ulici s soprogo. Moški je nato napadel še dva človeka in enega od njiju s kladivom udaril v oko, je povedal minister. V napadih sta bila ranjena francoski državljan, star okoli 60 let, ter tujec, o katerem niso izdali podrobnosti. Nihče od njiju ni v smrtni nevarnosti.

Pariško državno tožilstvo je začelo preiskavo umora in poskusa umora v povezavi s terorističnim dejanjem in kriminalno teroristično zaroto, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napadalec, francoski državljan iranskega rodu, oblastem znan po radikalnem islamizmu in duševnih težavah, je po navedbah virov v policiji ob napadu vzklikal “Alah je velik”.

Policistom, ki so ga ustavili, naj bi dejal, da ne more več gledati, kako umirajo muslimani v Afganistanu in na palestinskih ozemljih, pa tudi, da je jezen zaradi dogajanja v Gazi, za katero je sokriva tudi Francija, je na novinarski konferenci povedal minister Darmanin.

Pred kratkim so ga izpustili iz zapora

Policijski in varnostni viri so za AFP potrdili, da je moški ob sobotnem napadu na družbenih omrežjih objavil videoposnetek, v katerem je prevzel odgovornost za svoje dejanje. V njem omenja aktualne dogodke, vlado in umore nedolžnih muslimanov.

Napadalca so že leta 2016 aretirali zaradi načrtovanja napada v nasilnega dejanja v poslovnem okrožju La Defense zahodno od Pariza. Obsojen je bil na pet let zapora, po štirih letih prestane kazni pa so ga izpustili.

Francijo je v zadnjem desetletju pretreslo več terorističnih napadov, najhujši se je zgodil novembra 2015, ko je umrlo 130 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

STA