Ministrstvo za zunanje zadeve je sporočilo, da zaradi nadaljnjega poslabšanja varnostnih razmer v Ukrajini slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v to državo. Tistim slovenskim državljanom, ki so še v Ukrajini, pa priporoča, naj državo brez odlašanja zapustijo.

Kot so z MZZ še zapisali v sporočilu za STA, lahko slovenski državljani Ukrajino “zapustijo s komercialnimi leti ali z osebnimi vozili”.

Po njihovih informacijah je v Ukrajini med 70 in 80 slovenskih državljanov. “Večinoma gre za osebe, ki so v zakonski zvezi z osebami ukrajinskega državljanstva, zato vsi verjetno ne bodo zapustili Ukrajine,” so ocenili.

Poziv državljanom je izdalo že veliko drugih držav: ZDA, Velika Britanija, Latvija, Estonija, Nizozemska, Avstralija, Nova Zelandija, Nemčija, Italija, Belgija in Španija. Pahor je medtem komentiral, da je treba zavarovati mir in storiti vse za nadaljevanje dialoga. Ruske oblasti pa obsojajo ameriško “histerijo”, medtem ko so tudi sami potrdili, da umikajo del svojega diplomatskega osebja.

Ukrajinski predsednik meni, da je največji sovražnik panika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes opozoril, da ameriška opozorila o skorajšnjem ruskem napadu na Ukrajino vzbujajo paniko in Ukrajincem ne pomagajo. Zahteval je trdne dokaze za trditve o skorajšnji invaziji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če ima kdo kakršne koli dodatne informacije o invaziji, ki naj bi se zgodila 16. februarja, prosim obvestite ukrajinsko vlado,” je dejal Zelenski. “Razumemo vsa tveganja. Razumemo, da tveganja obstajajo,” je dejal in dodal: “Trenutno je v naši državi največji sovražnik ljudi panika. In vse te informacije samo povzročajo paniko in nam ne pomagajo.”

Zelenski se je odzval na opozorila ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jakea Sullivana, ki je opozoril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino v prihodnjih dneh oziroma še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Invazija bi se lahko začela z bombardiranjem iz zraka, ki bi otežilo odhode in ogrozilo civiliste, opozarja Washington.

Ukrajinski voditelji skušajo omiliti napovedi vsesplošne vojne zaradi škodljivega učinka, ki ga imajo na gospodarstvo države in javno moralo, poroča AFP.

Moskva zanika načrtovanje invazije

Moskva medtem zanika domnevno načrtovanje invazije na Ukrajino, svarila pred skorajšnjo rusko invazijo pa označujejo za ameriško “histerijo”. Z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom se bosta danes po telefonu ločeno pogovarjala predsednika ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron.