Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes po zasedanju zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v Skopju diplomate ZDA in EU označil za strahopetce, potem ko so ti predčasno zapustili srečanje. Ob tem je ocenil, da so vse tri dimenzije varnosti pod okriljem Ovseja popolnoma odpovedale.

Pravi, da se strahopetci bojijo poštenega dialoga

Lavrov je med novinarsko konferenco postavil retorično vprašanje, zakaj sta ameriški državni sekretar Antony Blinken in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell s svojima delegacijama srečanje že zapustila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Verjetno menijo, da s tem utrjujejo svojo namero po izolaciji Rusije,” je ocenil prvi mož ruske diplomacije. Dodal je, da sam meni, da so ti diplomati “samo strahopetci”, ki se bojijo poštenega dialoga, ki bi vključeval dejstva.

Ob tem je Lavrov ocenil tudi, da so vse tri dimenzije varnost pod okriljem Ovseja popolnoma odpovedale. “Vidimo popolno degradacijo vsega, kar je bilo prej ustvarjeno v okviru Ovseja in v okviru prejšnjih srečanj,” je dejal. Po njegovih besedah je namreč opazna degradacija politične in vojaške, gospodarske in okoljske ter človeške dimenzije varnosti, ki jih je na predhodnih srečanjih vzpostavila organizacija, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Udeležba Lavrova, ki je zaradi ruske invazije na Ukrajino tarča sankcij EU, je sicer že pred začetkom zasedanja povzročila razburjenje v nekaterih državah. Ministri Ukrajine, Poljske in baltskih držav so se zaradi tega odločili za bojkot srečanja.

Ruski minister je opozoril na neuspehe na političnem in vojaškem področju, vključno z “zavrnitvijo ratifikacije prilagojene pogodbe o konvencionalnih silah v Evropi”. “Uničeni so bili tudi številni drugi sporazumi, ki so pripomogli k ohranjanju uravnotežene varnostne sfere,” je še poudaril.

STA