Kanadska policija je danes po dolgotrajnih poskusih vendarle uspela razgnati množico protestnikov proti epidemiološkim ukrepom, ki so vzpostavili blokado na mostu Ambassador na ključnem mejnem prehodu med Kanado in Združenimi državami Amerike. Most sicer še vedno ostaja zaprt, poroča britanski BBC.

V drugi največji kanadski provinci Ontario so oblasti v petek razglasile izredne razmere, tamkajšnje vrhovno sodišče pa je odredilo, naj se konča blokada transporta čez mejni most Ambassador med kanadskim mestom Windsor in Detroitom v ZDA.

V soboto zjutraj je policija začela z izvajanjem ukrepov za odstranitev protestnikov in njihovih vozil, številni so na ukaz policije mirno zapustili protest. Ko pa se je razširila novica o ukrepanju policije, je začelo prihajati še več protestnikov.

Število protestnikov se je nato v noči na nedeljo zmanjšalo z nekaj sto na približno nekaj deset tistih, ki so se bili pripravljeni upreti nočnim temperaturam, ki so se spustile do 17 stopinj Celzija pod ničlo. Danes zjutraj je na mostu tako ostalo le še okrog 30 ljudi in policija je nadaljevala z ukrepanjem. Tokrat so aretirali nekaj tistih, ki še vedno niso hoteli oditi, in odstranili še nekaj preostalih vozil.

Po vzoru Kanade protesti tudi v več drugih državah

Policija v Windsorju je danes na Twitterju opozorila ljudi, naj se izogibajo območju okrog mostu Ambassador: “Na območju demonstracij se bo nadaljevalo izvajanje nadzora in ničelna toleranca do nezakonitih dejavnosti.”

Protesti po vzoru kanadskih so se sicer razširili tudi v več drugih državah, vključno s Francijo, Nizozemsko, Švico, Avstralijo in Novo Zelandijo. V vseh državah se je na protestih zbralo po več tisoč ljudi, marsikje je morala posredovati tudi policija, poroča STA.