Seznam držav, ki zaradi bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino pozivajo svoje državljane k odhodu iz Ukrajine, je vse daljši. Pozivu ZDA, Velike Britanije, Latvije, Estonije in Nizozemske, naj njihovi državljani čim prej zapustijo Ukrajino, sta se danes pridružili tudi Avstralija in Nova Zelandija. Ruske oblasti medtem obsojajo ameriško “histerijo”.

Zelo resne razmere

Tako avstralska kot novozelandska vlada sta svoje državljane danes pozvali, naj zapustijo državo, dokler so še na voljo komercialni leti. Avstralski premier Scott Morrison je dejal, da so razmere v Ukrajini “zelo resne”.

“Če bo tam prišlo do konflikta, bodo razmere zelo negotove. Že nekaj časa je jasno sporočilo, da bi si Avstralci v Ukrajini morali prizadevati za izhod iz države,” je dejal.

ZDA so v petek pozvale svoje državljane v Ukrajini, naj državo zapustijo v naslednjih 24 do 48 urah. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je v petek posvaril, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino še pred koncem zimskih olimpijskih iger v Pekingu.

Naj odidejo iz Ukrajine, dokler so še na voljo komercialna sredstva, so sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino svojim državljanom priporočile tudi britanske oblasti. Pozivu so nato v petek sledile še Latvija in Estonija ter Nizozemska.

Slovenija spremlja razmere

Slovenija za zdaj še ni sprejela odločitve o pozivu slovenskim državljanom k umiku iz Ukrajine. Kot je za 24ur v petek dejal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter, Slovenija razmere pozorno spremlja in je neprestano v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Kijevu.

Slovenija sicer zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetuje potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo.

Sredi stopnjevanja napetosti in bojazni pred rusko invazijo na Ukrajino se bosta danes po napovedih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po telefonu ločeno pogovarjala predsednika ZDA in Francije, Joe Biden in Emmanuel Macron.

Rusija: Anglosaksonci potrebujejo vojno

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je medtem v petek zvečer obsodila napovedi Washingtona, da bi se lahko začela ruska invazija na Ukrajino. “Histerija Bele hiše je bolj zgovorna kot kdaj koli prej. Anglosaksonci potrebujejo vojno. Za vsako ceno. Provokacije, dezinformacije in grožnje so najprimernejša metoda reševanja lastnih težav,” je sporočila na Telegramu.

Rusija je ob meji z Ukrajino namestila že več kot 100.000 svojih vojakov, vendar oblasti v Moskvi načrtovanje invazije na Ukrajino zanikajo.

Več kot 30 ladij črnomorske flote je izplulo iz Sevastopola in Novorosijska v skladu z načrtom vaj,” so ob začetku novih vojaških vaj v Črnem morju davi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Že v četrtek je Rusija začela velike skupne vojaške vaje z Belorusijo, ki bodo trajale do 20. februarja in na katerih naj bi sodelovalo kar 30.000 ruskih vojakov.