Elisa Vicenzi, vodja enota za viralne patogene in biološko varnost v Centru za raziskovanje San Rafaele v Milanu s kolegi raziskuje molekule, ki preprečujejo širjenje virusa v celicah. Na njihovi osnovi bi lahko kmalu dobili zdravilo.

Koronavirus bo sčasoma oslabel in postal manj kužen, saj je to edini način njegovega obstanka. Virus je namreč inteligenten, je dejala znanstvenica Elisa Vicenzi, vodja enota za viralne patogene in biološko varnost v Centru za raziskovanje San Rafaele v Milanu.

Prva linija obrambe je prirojen imunski sistem

Znanstvenica je v preteklosti že preučevala SARS, svinsko gripo in virus ZIKA, sedaj pa v sodelovanju z imunologom Albertom Mantovanijem z italijanske univerze Humanitas raziskuje nov koronavirus. Skupaj z drugimi znanstveniki raziskujeta, kako se človeški organizem bori proti koronavirusu.

“V borbi s koronavirusom igra največjo vlogo prirojen imunski sistem, ki predstavlja prvo linijo obrambe organizma proti kakršnikoli okužbi. Govora je o sistemu, ki reagira hitro, v primerjavi s pridobljeno imuniteto, ki sestoji iz limfocitov, ki potrebujejo več tednov za tvorbo protiteles. Naše raziskave temeljijo na molekulah prirojene imunitete, ki bi lahko preprečile nadaljnje širjenje virusa,” je dejala znanstvenica.

Trudijo se najti molekule, ki preprečujejo širjenje virusa v celicah

Skupina znanstvenikov z vsakim dnem vse bolj napreduje pri raziskavi učinkovitosti zdravil proti koronavirusu, pri čemer se naslanjajo na molekule, ki preprečujejo nadaljnje širjenje in razmnoževanje virusa.

Doslej je znano, da ima virus SARS-COV-2 trodimenzionalno strukturo. Sestavljen je iz virusnega proteina, ki se s specifičnimi receptorji veže na ciljne celice respiratornega sistema. Na osnovi te strukture se znanstveniki trudijo najti prave molekule, ki bodo preprečevale širjenje virusa v celicah.

Če bodo na virus vplivale višje temperature, ostaja nejasno

Da bi se izognili okužbi z virusom, znanstveniki priporočajo vnos vitamina B12 in D, ki prihaja od sonca. Priporočajo tudi hrano, bogato z vitamini C, kar nanese na pet porcij sadja in zelenjave dnevno. Znanstveniki dodajajo, da je situacija z virusom zelo resna ter da se virus še vedno razvija. Menijo, da se situacija zaenkrat še ne bo izboljšala, a ostaja vprašanje, kako bo na razvoj virusa vplivalo prihajajoče toplo vreme.