Kot je za STA povedal predsednik uprave velenjskega Esotecha Marko Škoberne, gre za dve družini njihovih delavcev, ki v kraju Žitomir gradijo čistilno napravo, vredno 10 milijonov evrov. Obe družini z leto in pol ter dve leti starima otrokoma so namestili v velenjskemu hotelu.

Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško Ksenna iz Velenja po poročanju Radia Slovenija v torek načrtuje prevzem nekaj ukrajinskih delavcev v Romuniji. Potem ko bodo prečkali mejo, jih bodo pripeljali v Velenje, kjer bodo nastanjeni pri slovenskih družinah. Na voljo jim bo tudi velenjski mladinski hotel.

Iz velenjske občine so sporočili, da so zaskrbljeni zaradi razmer v Ukrajini in da želijo pomagati, tako kot tudi mnogi Velenjčani, ki se obračajo na občino.

“Smo v stalnem kontaktu z Uradom vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov. Uradu smo že posredovali število nastanitvenih možnostih za begunce. Čakamo pa tudi usmeritve Uprave RS za zaščito in reševanje, ki bo po predvidevanjih koordinirala zbiralne akcije za pomoč Ukrajini in dostavo tja,” še navajajo na velenjski občini.