Vas je sestavljena iz več kamnitih jam, ki so bile spremenjene v bivališča in v katerih lokalno prebivalstvo živi že sedem stoletij.

Ko boste pogledali panoramo iranske vasi Kandovan, se vam bo zdelo, da v njej prevladujejo le kamniti osamelci, ki so videti kot monumentalni čebelji panji. Ko pa se približate tistemu neresničnemu čebelnjaku, boste zagledali okna in vrata hiš, ki so “ujete” v geološke formacije vulkanskega izvora.

Kandavan se nahaja ob vznožju gorovja Sahand v severozahodnem Iranu, približno 50 kilometrov od mesta Tabriz. Sestavljeno je iz več kamnitih jam, ki so spremenjene v bivališča in v katerih že sedem stoletij živi lokalno prebivalstvo.

 

Po zadnjem popisu prebivalstva tam živi okoli šestdeset ljudi. V teh kamnitih bivališčih so namreč njihovi predniki med begom pred naletom mongolske vojske našli odrešitev in jih sčasoma oblikovali in prilagodili svojim potrebam. Ne pozabite, da večina prebivalcev živi zelo skromno in da so šele pred kratkim dobili elektriko in internet.

Kandavan pogosto imenujejo iranska Kapadokija, a za razliko od turške turistične atrakcije vam ni treba plačati vstopnine, da bi uživali v osupljivih formacijah iz vulkanskih kamnin.