Pred več kot sto leti so iz ledenega Atlantskega oceana potegnili list papirja, na katerem je bilo zapisano, kaj so prvi večer jedli najpremožnejši potniki na Titaniku. Konec tedna so na dražbi za ta isti list iztržili več kot 96.000 evrov.

Jedilni list, ki se je našel na mizah najpremožnejših potnikov prvega razreda 11. aprila 1912, ko je ladja odrinila z irskega Queenstowna, je pretekli konec tedna na dražbi zamenjal lastnika za 84.000 funtov (okoli 96.500 evrov). List, dolg 16 centimetrov in širok 11 centimetrov, je na vrhu krasila rdeča zastava, simbol britanske pomorske družbe White Star Line. Pod njo je bila izpisana kratica ameriškega pomorskega podjetja OSNC, a se je barva izprala.

V javnost že leta 1960

Pod logotipi se nahaja skrbno izpisan jedilnik, ki vključuje ostrige, mlado jagnjetino, lososa, goveje meso, omako iz špargljev in druge jedi. Škoda, ki jo je povzročila morska voda, kaže, da je meni s potopljene ladje ali odneslo s potnikom ali pa so list iz vode potegnili nekoliko kasneje, piše SkyNews.

Andrew Aldridge, zaposlen pri dražbeni hiši, je dejal, “Po pogovorih z večjimi zbiratelji in muzeji s predmeti s Titanika lahko trdim, da gre za edini jedilni list prvega razreda z dne 11. aprila.” Jedilni list je prvič prišel v javnost leta 1960, ko ga je našla hčerka že pokojnega zgodovinarja Lena Stephensona, ko je padel iz albuma s fotografijami.