Dva podnebna aktivista sta danes v umetniški galeriji v avstralskem Melbournu prilepila roke na zaščitno steklo protivojne Picassove slike Pokol v Koreji. Tako sta želela opozoriti na posledice podnebnih konfliktov. Slika je nepoškodovana, aktivista pa so aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Galerija je zaradi incidenta poklicala policijo in razstavo zaprla za javnost. Protestnika so uspeli odstraniti z zaščitnega stekla več kot uro po začetku akcije. Skupaj s tretjim protestnikom “sta bila aretirana in pomagata policiji pri preiskavi,” je sporočila policija.

Na slikah, ki jih je gibanje Extinction Rebellion delilo na družbenih omrežjih, je videti v črno oblečena aktivista z rokami, stisnjenimi ob sliko v sobi Narodne galerije Viktorije. Poleg njiju stoji moški v majici s simbolom Extinction Rebellion – peščeno uro v krogu, na tleh pa črn transparent z napisom Podnebni kaos = vojna + lakota.

“Domnevamo, da so trije protestniki vstopili v pritličje galerije, preden sta se moški in ženska prilepila na zaščitno prevleko Picassove slike,” je povedala tiskovna predstavnica policije zvezne države Victoria.

Picassovo delo iz leta 1951 prikazuje grozote vojne. Kot je skupina zapisala na Facebooku, da bo podnebni zlom pomenil naraščanje števila konfliktov po vsem svetu, zato svet pozivajo, naj takoj ukrepa.

STA