Dublin so v četrtek pretresli nasilni prizori. Izgredniki so zažigali vozila in plenili po trgovinah. Po navedbah policije je bilo aretiranih 34 ljudi, izgredniki pa so poškodovali 13 trgovin ter zažgali in uničili 11 policijskih vozil, tri avtobuse in mestni tramvaj.

Večkrat so se soočili tudi s policijo, nekateri izgredniki so prižigali pirotehniko, drugi pa so v policiste metali stole in mize, ki so stali pred restavracijami in bari, poroča nemška tiskovna agencija dpa. En policist je utrpel hujše poškodbe, še več pa je bilo lažje poškodovanih.

Najhujše nasilje na Irskem v zadnjih desetih letih

Izgredi so vztrajali do poznega večera, nato pa so se razmere umirile. Kljub temu pa so tudi ponoči še poročali o motnjah v javnem prometu, zelo zaposleni so bili tudi reševalci, poroča britanski BBC.

Načelnik irske policije Drew Harris je odgovornost za nemire pripisal “skupini huliganov, ki jo vodi skrajno desna ideologija“. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je šlo za najhujše tovrstno nasilje na Irskem v zadnjih desetletjih.

Ob tem je zagovarjal odziv policistov na četrtkovo dogajanje in dodal, da bodo opravili “temeljni pregled taktik vzdrževanja javnega reda in miru“. Pričakujejo namreč, da bi lahko prišlo do novih izbruhov nasilja, na kar se bodo po njegovih besedah danes ustrezno pripravili in okrepili prisotnost policistov v prestolnici.

Irska pravosodna ministrica Helen McEntee je prizore označila za nesprejemljive in poudarila, da “ne smemo dovoliti, da bi nasilni in manipulativni elementi izkoristili grozljivo tragedijo za razdejanje“. Danes je v izjavi za medije dodala, da so policisti izgrede “večinoma uspeli omejiti na zelo majhno območje,” nasilnežem, ki so jih napadli, pa bi lahko grozile zaporne kazni do 12 let.

Povod je bil napad z nožem

Povod za izgrede je bil četrtkov napad z nožem na žensko in tri otroke. V njem sta bili huje ranjeni ženska in petletna deklica, še dva otroka, stara pet in šest let, pa sta bila lažje ranjena.

Policija je napadalca aretirala, ne išče pa nobenega drugega morebitnega osumljenca za napad, saj ocenjujejo, da je deloval sam. Motiv za napad še ni znan, policija preučuje vse možnosti.

STA