Globalno

Cene nafte nehale padati

Uredništvo , 05.12.23 ob 09:40

Analitiki zaustavitev padcev cen pripisujejo namigom Savdske Arabije, da bi lahko zamaknila odločitev o nadaljnjem rezu v proizvodnjo.

Cene nafte nehale padati

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju stabilizirale. Analitiki zaustavitev padcev cen pripisujejo namigom Savdske Arabije, da bi lahko zamaknila odločitev o nadaljnjem rezu v proizvodnjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v januarju je bilo treba v azijskem trgovanju odšteti 73,08 dolarja, kar je malenkost več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Januarske terminske pogodbe za nafto vrste brent so ostale na približno ponedeljkovi ravni oz. pri 78,04 dolarja.

Savdski minister za energetiko Abdulaziz bin Salman je v ponedeljek za tiskovno agencijo Bloomberg povedal, da bi lahko nedavno odločitev o zmanjšanju proizvodnje nafte izpeljali šele po prvem četrtletju 2024, če bi bilo to potrebno.

Razširjena skupina držav proizvajalk nafte Opec+ je namreč minuli teden sprejela odločitev o novem zmanjšanju črpanja nafte. Približno 20 naftnih držav je proizvodnjo dodatno skrčilo za skoraj milijon sodov na dan. Na dan so prišli pomisleki, da bi moralo biti novo krčenje proizvodnje v teh državah prostovoljno. Posledično je prišlo do pritiska na cene črnega zlata.