Madžarski premier Viktor Orban je danes v govoru o stanju v državi pohvalil dosežke svoje vlade ter ostro napadel opozicijo. Prav tako ni skoparil s kritikami na račun EU, Madžarom pa je obljubil podaljšanje ugodnosti zaradi naraščajočih cen energentov in inflacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ne samo virus, tudi levica je napadla Madžarsko”

Na Madžarskem se je danes začela uradna volilna kampanja pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami. Orban, ki se po oblikovanju volilnega zavezništva šestih opozicijskih strank tokrat sooča z najmočnejšo konkurenco, odkar je leta 2010 prevzel oblast, pa je z govorom tudi uradno začel kampanjo svoje stranke Fidesz.

Orban je spomnil na ugodnosti za družine in upokojence, na dobre gospodarske kazalce in uspešen zagon po pandemiji. Iz trenutne krize zaradi pandemije izhajamo močnejši, kot smo vanjo vstopili, je dejal madžarski premier. Dejal je, da bo, če bo opozicija uspela priti na oblasti, slabo upravljala z državo. “Ne samo virus, tudi levica je napadla Madžarsko,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Opozoril je, da bo iz Ukrajine, če bo v tej državi izbruhnila vojna, na Madžarsko pribežalo “na stotine tisoč ali celo milijone” beguncev. Orban se je sicer v začetku februarja srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in obljubil sodelovanje z Moskvo. 58-letnik ima prijateljske odnose s Putinom, medtem ko so odnosi z Brusljem vse slabši, poroča AFP.

Nakazal je možnost madžarskega izstopa iz EU

Po Orbanovih besedah je Madžarska obdana z “nestabilno regijo“, ne bo pa sedela in gledala, kako “slaba politika velikih sil povzroča opustošenje v naši soseščini“. “Ne bomo sprejeli nobenih odločitev Bruslja, ki so v nasprotju z madžarskimi interesi,” je poudaril.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Orban prvič nakazal možnost madžarskega izstopa iz EU. Kot je dejal, EU pod krinko zagovarjanja pravne države vodi “sveto vojno, džihad”. Hkrati pa je EU pozval k “strpnosti” do Madžarske, saj v nasprotnem primeru ne bo mogoče nadaljevati po skupni poti.