Sredi devetdesetih je bil internet, kot ga poznamo zdaj, še bolj v povojih in eden najpogostejših načinov komunikacije je bil preko forumov in elektronskih oglasnih desk. Ena najbolj znanih, če ne najbolj znana deska, je bil Usenet, kjer so uporabniki lahko objavljali svoja sporočila v kronološkem vrstnem redu. In ker je bila zadeva precej dobro obiskana je bilo le vprašanje časa, kdaj bo to nekdo izkoristil za oglaševanje. Leta 1994 sta to naredila dva odvetnika in s tem tlakovala pot nečemu, čemur sedaj pravimo spam.Poleti leta 1996 so na Usenetu začela pristajati sporočila z na videz naključno nametanimi besedami, ki pa so vsa imela ena zapis v vrstici Zadeva. Pisalo je Markovian Parallax Denigrate. Večina teh sporočil je izgubljenih, saj večini uporabnikov zadeva ni imela nobenega smisla in so jih zbrisali, misleč da gre za potegavščino ali spam, zahvaljujoč Googlovim arhivom pa se je original, objavljen 5. avgusta 1996 vseeno ohranil in kot vidite na naslovni sliki gre res za nametane besede, ki na prvi pogled nimajo smisla. A ker so se sporočila vztrajno ponavljala in ker se v njih pojavlja ime Markov, se je sčasoma našlo kar nekaj ljudi, ki so menili, da gre za skrito kodo.

Zakaj Markov?

Gre za ruskega matematika Andreja Andrejeviča Markova, po katerem je dobila ime veriga Markova in Skriti model Markova. Zadevo poznajo tisti, ki so se kdaj resneje ukvarjali z verjetnostnim računom, poenostavljeno povedano pa gre za ugotavljanje verjetnosti nekega dogodka glede na verjetnost prejšnjih. V matematičnem učbeniku Franceta Križaniča in šestdesetih let prejšnjega stoletja najdemo tale primer verige Markova: V gradu straši, a ne vsako noč. Zagotovo straši, če prejšnjo noč ni strašilo. Če pa je prejšnjo noč strašilo, je enako verjetno, da to noč straši, kot da ne straši. V noči od srede na četrtek je strašilo. Kolika je verjetnost, da bo strašilo v noči od nedelje na ponedeljek?.

Ker gre pri Markovu torej za nekaj skritega, to seveda vzbuja domišljijo, da gre za skrito sporočilo pa je še bolj vzpodbudilo dejstvo, da je v polju Od: omenjeno ime Susan Lindauer, ameriško protivojno aktivistko in domnevno vohunko. Izkazalo se je, da gre za drugo Susan Lindauer, a »bolha« je ostala…

Je Markovian Parallax Denigrate res kodirano sporočilo? Skoraj zagotovo ne. Ker so se sporočila pojavljala le v novičarskih skupinah, ki se nanašajo na krščanstvo, gre najverjetneje za nekoga, ki mu je šlo to na živce in je izdelal generator naključnih besed, ki jih je potem objavil kot sporočila. Eden prvih primerov »trolanja« torej.

Vir: T3Tech