Kot je povedal tiskovni sekretar Pentagona John Kirby, je vaja, ki se bo začela prihodnji ponedeljek, nekaj, kar so načrtovali že od leta 2020 in ni odgovor na naraščajoče napetosti z Rusijo. Vaja bo trajala do 4. februarja, a bo flota po priporočilu ameriškega obrambnega ministra Loyda Austina za zdaj ostala v evropskem operativnem območju. V pripravljenosti bo 8.500 ameriških vojakov. V napad Rusije na Ukrajino verjame le polovica Ukrajincev, navaja portal Siol.

Letalonosilka osrednja točka vaje

Kirby je pojasnil, da bo letalonosilka osrednja točka vaje, imenovane Neptunov udar, in poudaril, da se bodo izvajale usklajene dejavnosti, kot so pomorski taktični manevri zaveznikov Nata, usposabljanje v boju proti podmornicam in usposabljanje za napade na dolge razdalje.

Vaja Nata sicer sovpada z naraščajočimi napetostmi z Moskvo in strahom, da bo Rusija napadla Ukrajino. Rusija je namreč povečala svoje sile na ukrajinski meji z okoli sto tisoč vojaki, ki so zdaj nameščeni tam.

“Vsi dogodki usposabljanja bodo poudarili nenehen in stalen napredek kohezije zavezništva v vrhunskem in dinamičnem okolju,” je dejal Kirby.

“Pozdravljam, da bo udarna skupina USS Harry S. Truman prišla pod poveljstvo Nata za vajo Neptune Strike v Sredozemlju,” je povedal Kirby in dodal, da bo Nato vedno storil, kar je potrebno za zaščito in obrambo vseh zaveznic.