Državna volilna komisija (DVK) bo danes opravila žreb, s katerim bo določila seznam potrjenih kandidatnih list.

Danes bo torej znano, kako si bo na glasovnicah za evropske volitve sledilo 11 kandidatnih list, ki jih je DVK potrdila. To so NSi, Vesna, SLS, SD, Gibanje Svoboda, SDS, Levica, Resni.ca, skupna lista strank DeSUS in Dobra država, Zeleni Slovenije in Nič od tega.

Po žrebu vrstnega reda bo DVK seznam potrjenih list kandidatov tudi javno objavila, začelo se bo tudi tiskanje glasovnic. Te bodo velikosti formata A3, na njih pa bodo pod zaporednimi številkami navedena imena list kandidatov, pri vsaki pa tudi zaporedne številke ter imena in priimki kandidatov.

Navodilo na glasovnici se bo glasilo, da se lahko glasuje za eno kandidatno listo, in sicer tako, da se obkroži zaporedno številko liste. Volivci pa lahko na kandidatni listi, za katero glasujejo, označijo tudi enega kandidata, ki mu dajejo prednost pred ostalimi kandidati z liste, torej preferenčni glas.

Žreb vrstnega reda list na glasovnicah bi sicer po prvotnih načrtih moral potekati že v ponedeljek, a se je zapletlo zaradi zavrnitve kandidatne liste Piratske stranke. Ta namreč listi ni priložila zadostnega števila podpisov podpore volivcev, zaradi česar jo je DVK v soboto zavrnila. Z nadaljevanjem postopkov za izvedbo volitev je DVK nato morala počakati do izteka roka za vložitev pritožbe. Te v Piratski stranki kljub prvotnim drugačnim napovedim nato niso vložili.