Zakaj je sistem za zbiranje deževnice obvezna oprema prihodnosti vseh gospodinjstev?

Oglasno Sporočilo, 06.06.23 ob 08:11

Globalni trendi napovedujejo deževne zime in sušna podjetja, kar pomeni, da so zbiralniki deževnice glede na višanje cene pitne vode ter njeno omejeno zalogo, najbolj smiselna investicija, ki jo lahko napravimo.

Zakaj je sistem za zbiranje deževnice obvezna oprema prihodnosti vseh gospodinjstev?

Veste, da v štiričlanskem gospodinjstvu letno porabimo več kot 200 000 litrov pitne vode, od tega precej za aktivnosti, ki je ne potrebujejo nujno. Ob tem pregled gibanja cen vode pokaže, da so se te v zadnjih dvajsetih letih dvignile za več kot cene pogonskih goriv, trend pa se zaenkrat še ne umirja, ampak še kar naprej raste.

Koliko pitne vode v povprečju porabi posameznik v enem dnevu? Pripravljeni na podatek? Kar 140 litrov!

Prav zaradi tega, pa tudi zaradi vse bolj občutnih posledic podnebnih sprememb ter postopnega izginjanja kakovostnih zalog pitne vode je nujno, da najdemo alternativo in pitno vodo prihranimo za uživanje in osebno higieno.

Zelena alternativa, ki koristi tudi naši denarnici

Kaj je alternativa? Nekaj sodobne tehnologije in izkoristek posledic podnebnih sprememb – deževnih zim! Investicija v sistem za rabo deževnice, seveda!

Za pojasnilo, kako lahko z investicijo v zbiralnik deževnice prihranimo kar 50 % stroškov, ki jih imamo s pitno vodo, smo se obrnili na podjetje Prosigma plus, ki med drugim ponuja tudi kakovostne sisteme za rabo deževnice.

V podjetju Prosigma plus tako pojasnijo, da se je potrebno pri odločitvi za nakup sistema za rabo deževnice osredotočiti na razmerje med ceno in učinkom.

»Pri nakupu sistema za rabo deževnice je zelo pomembno, da ima naprava vsaj 25 let jamstva na konstrukcijsko stabilnost, saj zemljina nikoli ne počiva, v njej pa se dogajajo dinamični hidravlični procesi,« pojasnijo v podjetju Prosigma plus ter dodajo še: »Kdor se odloča za nakup rezervoarja iz lite umetne mase, naj preveri, ali je ta sestavljena iz dveh polovic ali je vlit v monolitnem kosu. Ob tem naj bo izkop jame za rezervoar čim bolj enostaven, brez nepotrebnih gradbenih del, saj obstajajo naprave, pri katerih je vgradnja zelo enostavna.«

Na koncu bralcem, ki razmišljajo o vgradnji sistema za rabo deževnice svetujejo še, naj vselej poskrbijo za varnost svoje naložbe ter izberejo podjetje, ki ima v zaledju dovolj izkušenj, referenc in lahko ponudi kakovostne produkte in storitve.


Če se letos odločite za investicijo, naj bo to investicija v učinkovit in kakovosten sistem za rabo deževnice, s katerim hkrati poskrbite za svojo denarnico ter za okolje. Pri celotnem postopku vas lahko vodijo v priznanem podjetju Prosigma plus.


Tako se lahko z vprašanji, katera velikost rezervoarja je pravšnja za vrtni sistem in kaj vse je pomembno vedeti ob nakupu sistema za rabo deževnice, vselej obrnete na svetovalce podjetja Prosigma plus, ki vam bodo z veseljem in strokovnim znanjem, ki ga prinašajo dolgoletne izkušnje, svetovali ter poskrbeli, da bo nakup sistema za rabo deževnice ena najboljših investicij, ki jih boste izvedli v tem letu.

sistemi za rabo deževnice

Foto: Prosigma plus

Deževnica ni samo cenejša, ampak tudi boljša!

Poglejmo si področja, na katerih lahko zgolj z zamenjavo pitne vode za deževnico, prihranimo občutne količine pitne vode (in denarja):

  • Splakovanje straniščne školjke – največji potencial prihranka: Ena oseba na toaleti porabi vsak dan okrog 45 litrov dragocene pitne vode. Deževnica je tukaj še posebej primerna kot alternativa;
  • Pralni stroj – boljši učinek pranja: Deževnica je bistveno mehkejša od pitne vode. Zaradi tega vsebuje manj mineralov, ki bi se izločali. Z uporabo deževnice prihranite pri pralnem prašku, izboljšajte učinek pranja in vaš stroj pa ne bo več trpel zaradi vodnega kamna;
  • Pranje avtomobila – manj čistil: Tudi tukaj lahko s pomočjo deževnice porabite manj čistil in s tem prav tako prihranite;
  • Vrt – mehka voda blagodejno vpliva na vaše rastline: Poletja so vedno bolj vroča in suha, zato se poraba vode ekstremno povečuje. Mehka deževnica, brez vodnega kamna pa bo vašim rastlinam še posebej ustrezala. Tako bo vaš vrt tudi v sušnem obdobju v razcvetu, kljub prepovedi zalivanja, vaša pitna voda pa prihranjena.

PREBERITE ŠE: Na voljo so finančne spodbude za sončne elektrarne! Kako izbrati pravo sončno elektrarno zase?


Če razmišljate o sistemu za rabo deževnice, novi čistilni napravi za vaš dom, vikend ali turistično namestitev ali celo sončni elektrarni, se brez oklevanja obrnite na podjetje Prosigma plus, ali pa se celo oglasite v njihovem razstavnem salonu Prosigma plus Maribor na Limbuški cesti 2.