Če ste pokosili dvorišče, imamo za vas nekaj priročnih nasvetov, kaj storiti s travo.

Po dežju rast trave na dvoriščih in sadovnjaki dodatno pospeši. Zato se bodo zagotovo številni lotili košnje. Nekateri svojo zelenico vzdržujejo enkrat na teden, drugi si privoščijo nekaj več predaha med striženjem zelenice. Če želite ohraniti vašo trato bujno zeleno, je pokošeno travo treba odstraniti. Pogosto jo odvržemo v zabojnik za biološke odpadke, a, trava je bogata z dušikom in nekaterimi drugimi minerali, zato je lahko odlično gnojilo in dodatek domačemu kompostniku.

Pokošeno travo lahko uporabite kot domače gnojilo

Tako posušena kot tudi sveža trava je lahko poleg dodatka kompostniku tudi gnojilo za vaše lončnice. Tako boste svojim rastlinam zagotovili svež vir hranil. Med presajanjem tako lončnicam v lonec najprej stresite polovico zemlje, nato jo obložite s plastjo sveže ali posušene trave, ter prekrijte še z eno plastjo zemlje in vkopajte rastlino. Trava se bo tako počasi razkrajala in rastlini nudila potrebna hranila.

Poleg tega lahko iz pokošene trave pripravite ekološko tekoče gnojilo. Za pripravo uporabite velik star lonec, vanj dajte travo in zalijte z vodo. Razmerje med količino trave in vode naj bo 1:3. Vodo s travo zavrite in pustite kuhati 10 do 15 minut na zmernem ognju, nato lonec odstavite in pustite, da se vsebina ohladi. Vodo precedite in shranite v plastenko z razpršilom.

Tekoče gnojilo lahko pripravite tudi brez kuhanja, a ta postopek traja nekoliko dlje. Potrebujete vedro, ki ga napolnite s travo do dveh tretjin volumna. Nato travo zalijete z vodo skoraj do roba vedra. Premešajte in pustite stati 3-4 dni, vmes travo enkrat na dan premešajte. Po treh ali štirih dneh vodo precedite in jo shranite.

Pokošena trava kot zastirka

Če vam po košnji ostanejo večji kupi trave, jo lahko posušite in jo uporabite kot zastirko za vrtnine ali drevesa. Ob tem je pomembno paziti, da zastirka ni predebela, saj se lahko začne razvijati plesen, prav tako pa lahko v večjem kupu svoje skrivališče najdejo miši.

Če posušeno travo uporabite kot zastirko na vrtu, naj ta ne bo debelejša od dveh centimetrov. S takšno zastirko boste svojim vrtninam dodali hranilne snovi, hkrati pa boste poskrbeli, da bo zemlja ob vrtninah zadrževala vodo.

Z drobno travo lahko razveselite svoje ljubljenčke

V primeru, da travo kosite, je trava drobna in se lahko sama od sebe razkroji, z njo se namreč hranijo črvi. Ob razkroju drobcev trave pa se bodo v zemljo vrnile vse hranilne snovi, ki bodo vaši zelenici pomagale pri rasti.

Na kmetijah trava pride prav za hranjenje živine. Krave jo naravnost obožujejo. Vendar pa tudi, če doma nimate krave, bo morda vaš hišni ljubljenček vesel svežega zelenega prigrizka. Pokošeno travo lahko ponudite kuncem, morskim prašičkom in še kakšnim drugim živalim, ki uživajo rastlinsko hrano. Pred tem se seveda o tem posvetujte z veterinarjem. Preden jo postrežete svojim živalim, pa poskrbite tudi za to, da je trava očiščena in da v njej ni kakšnih kamnov in drugih neželenih dodatkov.