Kako ohladiti svoj dom brez prekomerne rabe energije in dodatnih stroškov?

Kaj vpliva na energetsko učinkovitost klimatske naprave? V nadaljevanju predstavljamo nasvete, kako doseči varčno delovanje in hkrati ohraniti prijetno temperaturo v prostorih.

1. Izogibanje dodatni toploti

Poznavanje dejavnikov, ki vplivajo na porabo, je pri varčni uporabi klimatske naprave ključno. Čez dan se izogibajte uporabi naprav, ki proizvajajo toploto, kot so sušilni, pralni ali pomivalni stroj. Te naprave lahko notranje prostore dodatno segrejejo.

Raje jih vklopite zvečer, ko se temperatura zunaj že zniža. Tudi elektronske naprave, kot so televizorji in računalniki, prispevajo k dvigu temperature prostora, zato omejite njihovo uporabo čez dan.

2. Učinkovita kombinacija: klimatska naprava in stropni ventilator

Povezava klimatske naprave s stropnim ventilatorjem se je izkazala za učinkovit način zmanjševanja stroškov električne energije. Klimatska naprava ohladi prostor, medtem ko stropni ventilator omogoča kroženje ohlajenega zraka.

Poiščite ravnovesje med delovanjem klime in ventilatorja, tako, da še bolj optimizirate porabo energije. Pred spanjem lahko klimatsko napravo izklopite in uporabite ventilator za ohranjanje prijetne temperature.

3. Pomoč strokovnjakov pri nakupu

Cena ni edini dejavnik pri nakupu klimatske naprave. Pri izbiri se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo pomagali izbrati optimalen model za vaše potrebe.

Kvalitetna namestitev je ključnega pomena za energetsko učinkovitost naprave. Svetujemo, da se odločite za zaupanja vrednega ponudnika, saj se s tem lahko že na začetku zmanjša poraba energije.

4. Redno servisiranje za optimalno delovanje

Redno servisiranje klimatske naprave je ključno za ohranjanje njenega optimalnega delovanja. Enkrat letno naj bo naprava pregledana in servisirana, še preden jo začnete uporabljati. S tem boste preprečili okvare in zagotovili, da filtri ostanejo čisti, kar prispeva k zmanjšanju porabe energije.

Upoštevanje teh nasvetov bo ohranilo vaš dom prijetno hladen, hkrati pa zmanjšalo vašo porabo energije. Skupaj lahko prispevamo k ohranjanju okolja in hkrati ohranjamo tudi svoj finančni proračun v ravnovesju.

Vir: Energija plus