Med top imeni najbolj priljubljenih delnic je letos kar osem energetskih podjetij. Naftnim multinacionalkam, ki kraljujejo na vrhu, se tako pridružuje podjetje, ki se ukvarja s sončno energijo.

Hrvaška z novim projektom gradnje največje sončne elektrarne v državi s pridom izkorišča sončno lego svojih otokov.

Podjetja, ki poslujejo z nafto in oljem, že vrsto let kraljujejo na vseh lestvicah in trgih delnic, toda le vprašanje časa je, kdaj jih bodo pričela izrinjati podjetja, ki v središče svojega poslovanja postavljajo nekoliko bolj zelene tehnologije.

Zeleno prodira v sam vrh

Premiki se očitno že dogajajo, saj se je letos med osmerico energetskih imen, ki so se znašla na vrhu lestvice delnic S&P 500, pojavil tudi Enphase Energy.

Gre za podjetje, ki izdeluje komponente za solarne sisteme ter se ukvarja s problematiko učinkovitega shranjevanja pridobljene sončne energije ter je v zadnjem času zabeležilo rekordne dobičke, kar vsekakor pojasnjuje odlično uvrstitev na delniški lestvici. Naj dodamo še, da podjetje Enphase Energy zaradi svoje priljubljenosti močno prodira tudi v Evropo …

Ameriški cilji prevetrili trg delnic

Enphase Energy se tako pridružuje uspešnim energetskim podjetjem, med katerimi so Occidental, ki se je znašel na vrhu lestvice dobičkonosnih delnic, njegove delnice pa so zrasle za kar 116 odstotkov Sledita mu podjetji Coterra Energy in Exxon, ki sta prav tako doživeli svoj 50-odstotni poskok, medtem ko je zeleni Enphase v letu 2022 poskočil za 47 odstotkov.

Poskok delnic sončne energije je v veliki meri mogoče pripisati ameriški odločitvi, da v prihodnjih letih kar 369 milijard dolarjev nameni reševanju podnebne krize ter pridobivanju čiste energije s pomočjo obnovljivih virov. V prihodnje lahko tako med zvenečimi delniškimi imeni pričakujemo še več podjetij, ki se ukvarjajo z obnovljivimi viri.

Delnice podjetja Enphase Energy so v letu 2022 poskočile za 47 odstotkov.

Razlog je tudi odločitev ameriškega senata, da za 10 let podaljša davčne spodbude za vlaganje v čisto, zeleno energijo, v Združenih državah Amerike pa bodo precej sredstev namenili tudi vlaganju v domačo proizvodnjo čiste energije. Tako je smiselno pričakovati, da se bo v prihodnjih desetletij delniška tehtnica gotovo prevesila v prid zelenih podjetij.

Vir: CNBC, CNBC