Tudi na Hrvaškem nekdanja deponija postaja sončna elektrarna

Uredništvo , 05.12.23 ob 03:00

Medtem ko je sončna elektrarna na bivši pobreški deponiji še na papirjih, ta na Hrvaškem že dobiva podobo.

Tudi na Hrvaškem nekdanja deponija postaja sončna elektrarna

Na območju nekdanjega odlagališča odpadkov v Gornjem Knegincu na skrajnem severu Hrvaške je bila nedavno zaključena postavitev fotovoltaične naprave z močjo 4,4 MW, s čimer so hrvaške mestne oblasti napravile pomemben korak pri povečevanju naporov na področju energetskega prehoda.

Tako kot v Mariboru, kjer je bil nedolgo nazaj zaključen razpis za izbor ponudnika za postavitev sončne elektrarne na nekdanji pobreški deponiji, tudi na Hrvaškem s številnimi projekti in investicijami prepoznavajo pomen in potencial odlagališč odpadkov ter drugih degradiranih območij.

Na ravni EU se namreč že nekaj časa opozarja, da kmetijska zemljišča in zaščitena območja za energetske projekte niso primerna, zato so degradirana območja več kot primerna rešitev.

Koncesijska pogodba je bila podpisana leta 2021

Gornji Kneginec, ki leži na skrajnem severu Hrvaške, je leta 2021 podpisal pogodbo s podjetjem Prokon iz Varaždina, ki je dalo zeleno luč za gradnjo, uporabo in vzdrževanje sončne elektrarne s kapaciteto 4,4 MW v vršni moči.

Nahaja se na južnem delu nekdanjega odlagališča komunalnih odpadkov, zemljišče pa je bilo sanirano. Investitor je za sončno elektrarno prejel tridesetletno koncesijo, sončna elektrarna pa bo z omrežje povezano do konca leta.

Vir: Balkan Green Energy News