Sosedi polnilnice za električne avtomobile štejejo v tisočicah  

Uredništvo , 26.07.21 ob 02:48

Medtem ko lahko polnilnice za električne avtomobile v naši okolici preštejemo skoraj na prste, so na Dunaju pred kratkim postavili kar tisočo!

Sosedi polnilnice za električne avtomobile štejejo v tisočicah  

Vse od leta 2017 na sosednjem Dunaju teče program za spodbujanje trajnostne e-mobilnosti, v okviru katerega se mestna oblast trudi postaviti čim več javnih polnilnic za električna vozila, ki so tako meščanom na voljo skoraj kjerkoli in kadarkoli. Program je bil pred kratkim, ko so na Dunaju postavili jubilejno 1000. polnilnico, slavnostno zaključen.

Popolnoma zelena energija

Nad projektom je bdelo mestno energetsko podjetje Wien Energie, ki je v štirih letih trajanja projekta polnilnice za električna vozila namestilo tako, da so meščanom na voljo skoraj na vsakih 400 metrov, pri tem pa ne smemo pozabiti dodati, da so polnilnice povsem zelene, kar pomeni, da je električna energije v njih pridobljena s pomočjo obnovljivih virov.

Projekt je še posebej zaživel v obdobju pandemije, ko so na Dunaju postavili več kot 300 polnilnic ter s tem prebivalce Dunaja pozvali k zeleni mobilnosti. Do konca leta 2020 je bilo tako skupno postavljenih 950 polnilnic, zadnjih 50 pa so dodali v prvi polovici letošnjega leta. Ob priliki so predstavniki podjetja ter zelenega mestnega vodstva povedali, da se sicer zavedajo, da najbolj zeleno obliko potovanja še vedno predstavljata hoja in kolesarjenje, a so hkrati prepričani, da je pomembno, da meščanom, ki bodo vozila udobja, potrebe in priročnosti uporabljali še naprej, ponudijo najboljše in najbolj zelene alternative, med katere gotovo sodi zelena e-mobilnost.

Vse skupaj skoraj 2000 e-polnilnic, najdemo jih na 400 metrov

Prehod na zeleno, ogljično nevtralno mobilnost dunajsko vodstvo vidi tudi kot korak v boju proti podnebni krizi, zmanjševanju ogljikovih emisij ter emisij drugih toplogrednih plinov ter korak k ohranitvi našega planeta. Ob koncu projekta so zatrdili, da so sadovi vseh ukrepov in zelenih novosti v mestu že vidni, kar potrjujejo tudi statistični podatki o kakovosti zraka, ki jih v mestu vneto beležijo.

Foto: Facebook/Wien Energie

Foto: Facebook/Wien Energie

Foto: Facebook/Wien Energie

Po napovedih bi se naj v prihodnosti obetalo še več polnilnic, nekaj pa bi jih naj združili v dveh posebnih polnilnih parkih, ki bi bila namenjena za hitro polnjenje ter bi ponujala po deset polnilnih mest s kapaciteto 150 kW po polnilnici.

S končanim štiriletnim projektom je trenutno na Dunaju na voljo kar 1850 polnilnic za električna vozila, kar pomeni, da ob obisku avstrijske prestolnice z največjo javno mrežo e-polnilnic v državi res ne bo težko napolniti svojega električnega vozila. Po napovedih bi se naj v prihodnosti obetalo še več polnilnic, nekaj pa bi jih naj združili v dveh posebnih polnilnih parkih, ki bi bila namenjena za hitro polnjenje ter bi ponujala po deset polnilnih mest s kapaciteto 150 kW po polnilnici.

Vir: Ekovjesnik, Beoe