V prvi polovici letošnjega leta so sončne in vetrne elektrarne širom Evrope proizvedle več električne energije kot fosilna goriva.

Hrvaška z novim projektom gradnje največje sončne elektrarne v državi s pridom izkorišča sončno lego svojih otokov.

Ob vseh koronavirusnih novicah prihaja nekoliko bolj optimistična vest – obnovljivi viri energije so v preteklih mesecih proizvedli več kot petino energije v Evropi, v nekaterih državah pa celo več, poročajo na portalu Ekovjesnik. Tako so na Danskem v prvi polovici leta več kot 64 odstotkov energije proizvedli s pomočjo sonca in vetra, z zavidljivimi številkami pa sta sledili tudi Irska z 49 odstotki energije iz obnovljivih virov ter Nemčija z 42 odstotki.

1:0 za obnovljive vire energije

Proizvodnjo energije je analizirala organizacija Ember, ki je v raziskavo vključila 48 držav, ki skupaj opravijo 83 odstotkov vse proizvodnje električne energije. Poročilo raziskave ponosno ugotavlja, da so prvič v zgodovini obnovljivi viri energije kot so veter, sončna energija, hidroelektrarne in bioenergija, »premagali« klasična, fosilna goriva. V preučevanem obdobju so namreč fosilna goriva doprinesla s 34 odstotki proizvedene električne energije, medtem ko so obnovljivi viri zaslužni za več kot 40 odstotkov.

V preučevanem obdobju so namreč fosilna goriva doprinesla s 34 odstotki proizvedene električne energije, medtem ko so obnovljivi viri zaslužni za več kot 40 odstotkov.

Na svetovni ravni rezultati sicer niso tako blesteči, a je delež energije, pridobljene s pomočjo obnovljivih virov, narasel za približni 4 odstotne točke, kar pomeni, da je v prvi polovici leta energija iz obnovljivih virov predstavljala 14 odstotkov vse svetovne energije. Koronavirus je bil tako »dober« vsaj za nekaj …