Večja mesta se pogosto soočajo s pomanjkanjem zelenih površin, a ne Copenhagen, ki bližino vode izkorišča kot alternativni prostor za gradnjo edinstvenih javnih parkov. Bi lahko kaj takega zgradili tudi na Dravi?

So danski plavajoči otoki prihodnost gradnje javnih parkov? Foto: Marshall Blecher

Danski Copenhagen v zadnjih letih korenito preobraža svoje pristanišče, mesto pa spreminja v eno najbolj zelenih na svetu. Eden zadnjih projektov je tudi izgradnja edinstvenih javnih parkov na vodi, ki nastajajo pod taktirko avstralskega arhitekta Mashalla Blecherja. Poskusni plavajoči otok stoji že od leta 2018, v letošnjem pa bodo sledili še trije.

Od savn do pristaniškega plavanja

Plavajoči otoki so odlična rešitev, s katero želi Copenhagen obuditi zapuščeni del starega pristanišča, ki je doslej le sameval. Tako bodo prebivalci dobili nove površine za druženje in uživanje v naravi, zelenje pa bo v mesto privabilo tudi številne živalske vrste.

Kaj vse pa bodo ti plavajoči otočki ponujali? Na enih bodo nameščene lesene savne, na drugih vrtovi in majhne kavarne, spet drugi bodo namenjeni rekreativnemu plavanju in drugim športnim aktivnostim.

Izgradnja otokov za okolje ne bo invazivna, saj bodo plavajoče lesene platforme izdelane ročno, pri postavljanju podestov na vodo pa bodo uporabljene tradicionalne tehnike starih danskih mornarjev. Kaj vse pa bodo ti plavajoči otočki ponujali? Na enih bodo nameščene lesene savne, na drugih vrtovi in majhne kavarne, spet drugi bodo namenjeni rekreativnemu plavanju in drugim športnim aktivnostim.

Plavajoči koncerti in prebujanje življenja

Ne le to, plavajoče otoke bo mogoče tudi premakniti in jih pozimi spraviti na varno, poleti pa združiti v en veliki plavajoči podest, na katerem se bo lahko organiziralo celo velike koncerte ali druge dogodke. Na otokih bo skrbno poskrbljeno tudi za posebej izbrane trave, drevesa in cvetlice, ki bodo privabile določene kopenske živalske vrste, sčasoma pa se bo s prebujanjem narave na površju življenje vrnilo tudi v vodo.

Plavajoče otoke bo mogoče tudi premakniti in jih pozimi spraviti na varno, poleti pa združiti v en veliki plavajoči podest, na katerem se bo lahko organiziralo celo velike koncerte ali druge dogodke.  

Arhitekt upa, da bo projekt plavajočih otočkov s svojo zasnovo, ki sledi načelom zelenega urbanizma in trajnosti, zgled tudi za ostala mesta, prav tako pa si želi, da bi vsako leto v Copenhagnu dodali še kak nov otok ali dva. Nagrada Taipei International Design Awards za javne prostore, izjemnost projekta gotovo potrjuje, mi pa z zanimanjem spremljamo, kdaj bo sledila otvoritev edinstvenih otočkov.

Vir: Inhabitat