Ob dnevu okolja: plastika in njen pogubni učinek na naravo

Jerneja Potočnik, 01.06.20 ob 05:05

Ob letošnjem svetovnem dnevu okolja si bomo imeli tudi pri nas priložnost ogledati sloviti dokumentarec, The Story of Plastic, ki je s svojo neposrednostjo in prikazom resničnosti, v katero nas je pahnila masovna uporaba plastike, pretresel že več kot 70 držav.

Ekologi brez meja ob letošnjem svetovnem dnevu okolju, ki se vsako leto obeležuje 5. junija, organizirajo slovensko spletno premiero filma The Story of Plastic s pogovorom z mednarodnimi gosti.

»Svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, je letos posvečen ohranjanju biodiverzitete. Čeprav v tem trenutku vse naše napore usmerjamo v kurativo zdravstvene krize, pa je med drugimi ravno ogrožanje raznovrstnosti bitij in krčenje njihovega življenjskega prostora med pripomoglo k temu, da je do nje sploh prišlo,« povedo v organizaciji.

Plastika, obljubljeni material, ki nas lahko pokoplje

Kot opozarjajo, je onesnaževanje eden od petih glavnih dejavnikov s pogubnimi učinki na biotsko raznovrstnost, eden najhujših onesnaževalcev pa je predvsem plastika. Film The Story of Plastic (Zgodba o plastiki) je nastal pod okriljem mreže Break Free From Plastic, v katero je vključenih 1500 organizacij s celega sveta, med njimi tudi Ekologi brez meja. 95-minutno zgodbo o plastiki, ki so jo predvajali že v 70 državah, si bo v Sloveniji premierno mogoče ogledati med 3. in 11. junijem.

Ekologi brez meja bodo ob priložnosti dogodek popestrili tudi s Facebook live debato, na kateri bodo sodelovali mednarodni gostje, potekala pa bo v četrtek, 4. junija, ob 17. uri. »O prigodah v zakulisju nastajanja filma, o mitu, da je vsega kriva Azija, o rešitvah in o ugledu Slovenije v svetu bodo debatirali z Delphine Lévi Alvarès, koordinatorko mreže Break Free From Plastic za Evropo in filipinskim protagonistom filma, Froilanom Gratejem,« dodajo Ekologi brez meja.

»Brezplačne vstopnice« si lahko zagotovite na spletni strani Ekologov brez meja, vsem prijavljenim pa bo povezava do filma poslana 3. junija ob 19. uri, film pa si boste lahko nato ogledali vse do 11. junija oziroma do doseženih 1000 ogledov.

Kdaj in kje si lahko film ogledamo? »Brezplačne vstopnice« si lahko zagotovite na spletni strani Ekologov brez meja, vsem prijavljenim pa bo povezava do filma poslana 3. junija ob 19. uri, film pa si boste lahko nato ogledali vse do 11. junija oziroma do doseženih 1000 ogledov.

Svet, ki se šibi pod goro plastike

The Story of Plastic s povednim imenom prikaže zgodbo plastike, ki se je od obljubljenega, poceni materiala prelevila v material, ki nas lahko, če v bližnji prihodnosti ne bo prišlo do korenitih sprememb, pokoplje. Film govori o vplivu plastike na zdravje našega planeta, prikaže kruto realnost gora plastike na nekaterih celinah, v poljih, gozdovih, morjih in v zraku …

Uzrli bomo lahko prizadete ekosisteme, dojeli nujnost sprememb za ohranitev številnih živalskih in rastlinskih vrst ter se srečali z nekaterimi gibanji, ki si prizadevajo za ohranjanje planeta. Film je v angleškem jeziku z angleškimi podnapisi.