Čeprav so mobilni telefoni precej majhne naprave, njihova izdelava pušča ogromen ogljični odtis. Z novo linijo iPhonov bo ta manjši, zagotavlja velikan Apple.

Apple bo z novo serijo mobilnih naprav iPhone v svet zabavne elektronike vnesel pomembno revolucijo. Za nove naprave bodo namreč uporabili aluminij podjetja Elysis, s pridobivanjem katerega se proizvede občutno manj emisij ogljikovega dioksida, ogljični odtis enega mobilnega telefona pa se bo tako precej zmanjšal. Pri procesu taljenja aluminija v podjetju Elysis se namreč ne proizvedejo toplogredni plini, ki škodujejo okolju, ampak kisik, kar je za prihodnost pridobivanja aluminija res prelomno.

Eno izmed vodilnih svetovnih podjetij tudi sicer zelo vlaga v zelene tehnologije ter jih z investicijami tudi neposredno podpira, nedavno pa so v zelene obveznice vložili kar 4,7 milijarde dolarjev.

 »To je prvič, da je bil aluminij proizveden v tej komercialni čistosti, brez emisij toplogrednih plinov in v industrijskem obsegu. Prodaja podjetju Apple potrjuje zanimanje trga za aluminij, proizveden z našo prebojno tehnologijo taljenja brez ogljika ELYSIS,« so ob napovedi sodelovanja med podjetjema izjavili v Elysisu.

Applovo jabolko zares postaja zeleno

»Apple je zavezan, da bo planet zapustil boljši, kot smo ga našli, in naše zelene obveznice so ključno orodje za spodbujanje naših okoljskih prizadevanj,« verjamejo v Applu in dodajajo: »Naše naložbe pospešujejo prebojne tehnologije, potrebne za zmanjšanje ogljičnega odtisa materialov, ki jih uporabljamo, čeprav prehajamo na uporabo samo recikliranih in obnovljivih materialov v naših izdelkih, da ohranimo omejene zemeljske vire.«

V podjetju Apple so se tako že v preteklosti poslužili številnih zelenih novosti – uporabljali so reciklirane materiale, vlagali v hidroenergijo, nedavno pa so prispevali tudi k namestitvi največje vetrne turbine na kopnem na svetu, ki se nahaja na Danskem ter napaja podatkovni center podjetja Apple. Po podatkih bi se naj na podoben način, torej s čisto, okolju prijazno oziroma zeleno energijo napajali kar vsi Applovi podatkovni centri, presežek energije pa Apple vselej oddaja tudi bližnjim mestom.

Vir: Apple