Mikroplastiko zdaj najdemo že v naših pljučih

Uredništvo , 18.07.21 ob 19:25

Mikroplastika se ne nahaja le v morjih in v drobovju ulovljenih rib, saj nova študija zlovešče prikazuje, da se delce plastike zazna v 13 od 20 pljuč. Zaskrbljujoče?

Mikroplastiko zdaj najdemo že v naših pljučih

Ekipa brazilskih raziskovalcev je s preučevanjem vzorcev tkiv človeških pljuč prvič zaznala, da je v tkivu mogoče najti mikroplastiko. Pri tem so uporabili metodo Raman spektroskopije, pri čemer so v vzorcih pljuč zaznali delčke vdihovane plastike v velikosti od 1,60 do 5,56 µm.

Plastiko ne le jemo, ampak tudi … dihamo?!

Študija je pomembna in zaskrbljujoča hkrati, saj prikazuje, da problema ne predstavlja le plastika, ki jo zaužijemo preko kontaminirane hrane in vode, ampak je mogoče mikroskopske delčke plastike tudi vdihovati. Kaj to pomeni za prihodnost naših dihalnih poti, si lahko le mislimo, znanstvenega odgovora na vprašanje pa zaenkrat še nimamo.

Znanstveniki so izpostavili da so polimerne delčke in plastična vlakna našli v kar 13 vzorcih pljučnega tkiva od 20 preučenih, med najdeno mikroplastiko pa sta bila najpogostejša materiala polietilen in polipropilen.

Študijo brazilskih raziskovalcev lahko v celoti najdete na naslednji povezavi.

Zakaj je mikroplastika za človeško telo sploh škodljiva? Po doslej dostopnih raziskavah in ugotovitvah znanstvenikov toksičnost plastičnih delcev v človeškem telesu povzroči oksidativni stres, vnetja, translokacije, motnje metabolizma, nevrotoksičnost, povečano tveganje za rakava obolenja, spremembe v reproduktivne zdravju in podobno.

Če študija s svojimi ugotovitvami ne bo dovolj alarmantna in ne bo sprožila odločnih sprememb, je povsem smiselno pomisliti, da bomo v prihodnosti maske nosili tudi zaradi prevelike količine mikroplastike v zraku …

Vir: Science Direct