Kar jeste in kar dajete nase vpliva tudi na to, koliko semenčic vsebuje vaša sperma. Moški urin namreč vsebuje vedno več kemikalij, alarmantno pa upada tudi raven semenčic!

100 moških prostovoljcev je z znanstveniki delilo vzorce svojega urina, znanstveniki pa so ob analizi teh našli nekaj, kar je bilo daleč od želenega. Vzorci urina so namreč pokazali izjemno visoke ravni hormonskih motilcev oziroma kemikalij, ki močno vplivajo na človeško plodnost ter neposredno zmanjšujejo količino spermijev.

Manj plodni zaradi plastike?!

V urinu moških so tako raziskovalci zaznali kar kemikalije bisfenole in dioksine, ki so kar 100-krat višje od meje, ki velja za varno in sprejemljivo, prav tako je bila izpostavljenost kemikalijam skoraj 20-krat večja od še sprejemljive in normalne. Znanstveniki so tako opozorili na alarmantno ogroženost človeškega reproduktivnega zdravja. Potrebno je opozoriti, da so raziskovalci analizirali vzorce mladih moških med 18. in 30. letom, ko se pričakuje, da je raven semenčic v spermi najvišja, a žal rezultati kažejo drugače.

Tudi sicer znanstveniki opozarjajo, da onesnaževanje na našem spolnem življenju pušča precejšnje posledice, ena izmed najbolj vidnih pa bi naj bilo celo krčenje penisa!

Kot najbolj prisotna kemikalija v moškem urino se je pokazal bisfenol A, ki ga bolj poznamo pod imenom BPA in ga najpogosteje najdemo v plastični embalaži. Če vsa opozorila o tem, da napravimo konec plastiki za enkratno uporabo, naj bo ta študija zadnji klic k nujni spremembi. Navsezadnje gre prav zares za prihodnost človeštva …

Tudi sicer znanstveniki opozarjajo, da onesnaževanje na našem spolnem življenju pušča precejšnje posledice, ena izmed najbolj vidnih pa bi naj bilo celo krčenje penisa! Delež semenčic v spermi se je v zadnji polovici stoletja znižal za več kot 50 %, med ostale težave, ki so v porastu, pa so tudi nerazvitost mod ter rak mod.

Vir: Euronews