Najnovejši satelit, imenovan Sentinel-6 Michael Freilich, igra ključno vlogo pri vzpostavljanju 30-letnega zapisa o nivoju morja. Znanstveniki ga uporabljajo za primerjavo letošnjega El Niña z dogodki iz preteklosti.

Vsi El Niño dogodki namreč niso enaki. Njihovi učinki so raznoliki, zato sateliti, kot je ameriško-evropski Sentinel-6 Michael Freilich, omogočajo spremljanje sprememb v višini morske gladine v Tihem oceanu.

Voda se razširi, ko se ogreje, zato so nivoji morja običajno višji na mestih z bolj toplo vodo. El Niño je znan po višjih nivojih morja in toplejših temperaturah oceanov vzdolž ekvatorja Tihega oceana. Te razmere se lahko širijo proti severnim obalam Amerike.

El Niño pogosto prinese deževne razmere na jugozahodu ZDA, medtem ko povzroči sušo na območjih zahodnega Pacifika, vključno z Indonezijo. Letošnji El Niño še nastaja, vendar se raziskovalci ozirajo v nedavno preteklost, da bi dobili vpogled, kako se razvija.

V zadnjih 30 letih smo doživeli dva izjemna El Niño dogodka: prvega med letoma 1997 in 1998 ter drugega med letoma 2015 in 2016. Oba sta povzročila premike v svetovnih temperaturah zraka in oceanov, vzorcih vetra in padavinah ter nivoju morja.

Letošnji dogodek manj dramatičen kot pretekli

Ob prihodu oktobra leta 1997 in 2015 so bila obsežna območja središčnega in vzhodnega Pacifika morske gladine več kot 18 centimetrov nad povprečjem. Letos so nivoji morja okoli 5 do 8 centimetrov nad povprečjem in zajemajo manjše območje v primerjavi z dogodkoma iz let 1997 in 2015. Oba prejšnja El Niña sta dosegla svojo največjo moč konec novembra ali začetek decembra, zato se letošnji dogodek morda še okrepi.

»Vsak El Niño je malo drugačen,« pravi Josh Willis, projektant satelita Sentinel-6 Michael Freilich pri Kalifornijskem laboratoriju za reaktivni pogon NASA. »Ta se zdi skromnejši v primerjavi s pomembnejšimi dogodki, a še vedno bi lahko prinesel deževno zimo tukaj na jugozahodu ZDA, če bodo pogoji pravi.«

Vir: NASA