V Reki z januarjem zaganjajo posebno aplikacijo z imenom Bolt, ki bo omogočala kratkoročni najem električnim avtomobilom, s čimer bo priljubljeno hrvaško mesto storilo pomemben korak na poti do trajnostne mobilnosti. Nad aplikacijo bdi istoimensko podjetje, ki je sistem souporabe električnih avtomobilov uspešno vpeljalo že v več kot 40 mest kar 15 držav. Reški projekt je še povsem svež, organizatorji pa so zaenkrat še nekoliko skrivnostni, že prihodnji meseci pa bodo pokazali, kako e-mobilnostno zavedni so prebivalci mesta.

Pred Boltom že RiCikleta

Ne le električni avtomobili, po Reki pa že nekaj mesecev vozijo javna električna kolesa, ki jih je mesto inovativno poimenovalo RiCikleta. Gre za pametna električna kolesa z vgrajenim sledenjem, ki si jih je mogoče izposoditi na štirih terminalih, skupno pa je Reka v prvi fazi projekta mestu naklonila 28 tovrstnih koles. Naj dodamo še, da so na terminalih nameščene solarne celice, ki za napajanje koles omogočajo koriščenje sončne energije.

Električna kolesa je mogoče uporabljati preko aplikacije Go2Bike, najem pa se vrši s skeniranjem posebne QR kode, preko katere se izvede tudi plačilo, ki znaša 10 kun po uri. Izposoja ima sicer časovno omejitev, saj lahko eno kolo vozite do 3 ure, potem pa ga morate vrniti na enega od terminalov. Celoten projekt uvedbe RiCiklet je vreden okrog 1 milijon 319 337,50 kun, pri čemer je dobršen del financiralo hrvaško Ministrstvo za turizem.

Terminali, na katerih se polnijo RiCiklete. Foto: RiCikleta.hr

Več o RiCikletah najdete na naslednji povezavi

Zakaj RiCikleta? Ker Rečani po statističnih raziskavah zelo radi kolesarijo, hkrati pa si je mestno vodstvo zastavilo pomembne zelene cilje ter se odločilo mobilnost v mestu napraviti nekoliko bolj trajnostno. Če so bila električna kolesa začetek, e-avtomobili Bolt zgodbo nadaljujejo.

Vir: Ekovjesnik, RiCikleta