Energetsko podjetje Wien Energie si za to desetletje zadaja nadvse optimistične, predvsem pa zelene cilje. Po lanskem uspehu z namestitvijo novih solarnih elektrarn, ki so skupno moč dunajskih solarnih sistemov povečale na 60 MW, so se odločili, da do leta 2030 namestijo še desetkrat toliko sistemov, solarnih elektrarn in sončnih celic ter tako zagotovijo, da bo kar 250 000 domov preskrbljenih z zeleno energijo.

Wien Energie je v lanskem letu postavil kar eno novo sončno elektrarno na teden, skupno moč pa je tako z dodatnimi 26 MW povečal na kar 60 MW. Predsednik podjetja Wien Energie, Michael Strebl, je povedal, da solarni sistemi na Dunaju trenutno proizvedejo dovolj zelene energije za oskrbo 25 000 domov. Wien Energie je do sedaj namestil kar 260 sončnih elektrarn, 80 % pa se jih nahaja na strehah domov.

Največja elektrarna obsega kar 15 nogometnih igrišč

Njihov največji projekt je lani postavljena sončna elektrarna, zgrajena na območju nekdanje deponije v okrožju Donaustadt, ki ima moč kar 11,5 MW ter se razteza na površini 12,5 hektarjev (približno 15 nogometnih igrišč). Ko bo elektrarna povsem zaživela, bo lahko po ocenah zagotovila energijo za več kot 5000 domov.

Zelena površina velike sončne elektrarne bo služila tudi kot prostor za pašo velike črede planinskih ovc.

V letošnjem letu namerava Wien Energie še povečati proizvodnjo zelene energije, pridobljene s pomočjo sončeve moči, pri čemer se bo za skoraj 5000 ton zmanjšala tudi količina ogljkovega dioksida – dve muhi na en mah torej. Naj bodo kar tri, saj bo zelena površina velike sončne elektrarne služila tudi kot prostor za pašo velike črede planinskih ovc.

Če se ta sončna elektrarna nahaja bolj v naravi, pa imajo Dunajčani v okrožju Favoriten tudi mestno različico, ki obsega kar 6500 solarnih modulov ter se lahko pohvali z močjo 2 MW. Elektrarno, ki obsega približno štiri nogometna igrišča, lahko s pomočjo 250 evrov vrednega bona sofinancirajo kar meščani sami.

Vir: Wien Energie, Ekovjesnik