Bodo naši potomci še lahko opazovali zvezde?

Uredništvo , 09.02.23 ob 06:44

Svetlobno onesnaževanje vse bolj otežuje opazovanje zvezd, vidnost zvezd na nočnem nebu pa se po zadnjih podatkih zmanjšuje veliko hitreje kot smo predvidevali doslej.

Bodo naši potomci še lahko opazovali zvezde?

Predstavljajte si: temen poletni večer. Tišina. Mir. In zvezde na nebu. Ta izkušnja glede na trenutne projekcije raziskovalcev za naše potomce ne bo več možna. Zaradi svetlobnega onesnaževanja v večernih in nočnih urah je na nočnem nebu mogoče videti vedno manj zvezd.

Podatki zadnje raziskave potrjujejo, da se svetlobno onesnaženje povečuje s sedem- do desetodstotno letno stopnjo, razkrivajo izsledki nemškega raziskovalnega centra. Kar 50 000 nočnih opazovanj na različnih lokacijah po svetu je bilo opravljeni v okviru znanstvenega projekta »Globe at Night«, rezultati pa so v raziskovalcih vzbudili veliko skrb. Zvezd, ki jih lahko na nebu vidimo, je vse manj …

Foto: Globe at night

Izkoristite priložnost za opazovanje zvezd, dokler so te še vidne. Globe at night se lahko pridružite v posebni spletni aplikaciji, ki jo najdete tukaj.

Raziskava ugotavlja, da je nebo osvetljeno še dolgo po sončnem zahodu, umetna svetloba pa vodi do svetlobnega onesnaženja, ki moti ritem ekosistema in ima zelo škodljive posledice tako za okolje kot za ljudi, živali in rastline.

PREBERITE ŠE: Vlaganje v obnovljive vire ustvarja pravo eksplozijo zelenih delovnih mest

Bodo naši vnuki še lahko šteli zvezde?

Kaj izsledki raziskave konkretno pomenijo? Nebo Evrope je vsako leto svetlejše za skoraj 7 odstotkov, v Severni Ameriki pa še bolj, na svetovni ravni pa lahko rečemo, da je nebo vsako leto svetlejše za nekaj manj kot 10 odstotkov.

Več o projektu preberite na Globe at night.

To pomeni, da bo otrok, ki je rojen v kraju, kjer lahko na nebu prešteje 250 zvezd, na noč svoje polnoletnosti naštel še zgolj 100 zvezd. Njegovi otroci in vnuki morda ne bodo videli več nobene …

Foto: Globe at night

Mimogrede, izkoristite priložnost za opazovanje zvezd, dokler so te še vidne. Globe at night se lahko pridružite v posebni spletni aplikaciji, ki jo najdete tukaj.

Je noč še sploh temna?

Raziskovalci tako opozarjajo predvsem na problematičnost uporabe agresivne javne razsvetljave, svetlobnih oglasnih panojev ter osvetljenih fasad stavb v velikih mestih. Namigujejo, da se na svetlobno onesnaževanje trenutno ne opozarja dovolj, pozivi raziskovalcev pa s strani mestnih vodstev niso obravnavani z dovolj veliko resnostjo.

Vir: Ekovjesnik, Globe at nigth