Kmalu bo znano, kdo bo na najvišjem položaju v državi kot peti predsednik oz. predsednica v prihodnjem petletnem mandatu nasledil odhajajočega predsednika Boruta Pahorja.

Med 7. in 19. uro je namreč skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev na volitvah predsednika republike lahko oddalo svoj glas za enega izmed dveh kandidatov, ki sta v prvem krogu med sedmerico kandidatov prejela največ glasov.

Po prvih delnih neuradnih izidih današnjega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev – preštetih je slabih 77,32 odstotkov glasovnic – je Nataša Pirc Musar v prednosti pred Anžetom Logarjem. Zanjo je namreč glasovalo 53,87 odstotka, za Logarja pa 46,13 odstotka.

Izid volitev znan okoli 21. ur

Po napovedih predsednika Državne volilne komisije (DVK) Petra Goloba bodo rezultati predvidoma znani okoli 21. ure ali morda malo prej. Predsedniška kandidata bosta rezultate pričakala v svojih volilnih štabih, nato pa se po pričakovanjih preselila v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču.

Današnji izidi sicer še ne bodo končni, saj bodo morali prišteti še glasovnice, ki bodo prispele po pošti, a bodo najverjetneje že pokazali jasno sliko, kako so se odločili volivci.

Tako bo znano, ali bo aktualnega predsednika republike Pahorja nasledil predsednik ali predsednica.

Do 16. ure najnižja volilna udeležba v Mariboru

Izid volitev bo odvisen tudi od udeležbe. Ta je bila do 16. ure nekoliko višja kot v prvem krogu volitev. Do 16. ure je namreč glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka, v prvem krogu pa je do 16. ure na volišča prišlo 34,78 odstotka volivcev. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.