Po nedeljskih lokalnih volitvah bo tudi danes pester dan glede volilnih opravil. Občinske volilne komisije bodo izidom lokalnih volitev prištele glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Državna volilna komisija pa bo preštela glasovnice drugega kroga predsedniških volitev, ki so prispele po pošti iz tujine.

Občinske volilne komisije bodo danes ugotavljale izid glasovanja nedeljskih lokalnih volitev po pošti in jih prištele k nedeljskim rezultatom. Nedeljske lokalne volitve so ob slabi udeležbi sicer prinesle zmagovalca v prvem krogu v 165 občinah, od tega v šestih oziroma polovici mestnih.

V 47 občinah bo o zmagovalcu odločal drugi krog volitev 4. decembra.

Okrajne volilne komisije in Državna volilna komisija (DVK) pa bodo izidu drugega kroga predsedniških volitev prištele glasove po pošti iz tujine in glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Na predsedniških volitvah je sicer slavila Nataša Pirc Musar, ki je tako postala prva predsednica Slovenije v zgodovini države. Zanjo je po neuradnih delnih izidih glasovalo 53,9 odstotka volivcev, za Anžeta Logarja pa 46,1 odstotka.

Danes je zadnji dan, ko lahko volivci, ki jim je bila nepredvideno odvzeta prostost oziroma so bili nepredvideno sprejeti na zdravljenje v bolnišnico, okrajni volilni komisiji sporočijo, da želijo na prihajajočih referendumih o zakonih o vladi, dolgotrajni oskrbi in Radioteleviziji Slovenija, ki bodo v nedeljo, glasovati po pošti. Aktualne informacije o referendumih pa bosta na današnji novinarski konferenci predstavila predsednik DVK Peter Golob in direktor Službe DVK Dušan Vučko.

STA