Vas čaka razgovor za službo? 15 nasvetov vam ga bo olajšalo!

Uredništvo , 06.02.23 ob 03:40

Poslali ste življenjepis in pričaka vas sporočilo z vabilom na razgovor za službo. Čestitke, ste en korak bližje svojemu TOP ŠIHTU! Da bo ta res vaš, smo pripravili nekaj uporabnih nasvetov za zaposlitveni razgovor!

Vas čaka razgovor za službo? 15 nasvetov vam ga bo olajšalo!

Če ste v januarju pošiljali prijave na delovna mesta in jim prilagali življenjepis, pripravljen z našimi uporabnimi nasveti, ki smo jih predstavili v prispevku Kako napisati izstopajoč življenjepis z nekaj drznimi dodatki?, ste gotovo povabljeni na kak razgovor za delo ali dva. To pomeni, da ste korak bližje svoji sanjski službi, toda TOP ŠIHT še ni povsem vaš.

Prav zato smo pripravili nabor ključnih točk, ki jih velja pri razgovorih za službo upoštevati, saj lahko z njimi na svojega bodočega delodajalca napravite izjemno pozitiven vtis. Ne puščajte razgovora za službo naključju, ampak se nanj dosledno pripravite.

Naslednjih 15 nasvetov za zaposlitveni razgovor obljublja uspeh!

1. Poskrbite za videz

Že res, da je prvi vtis o vas vašemu delodajalcu ustvaril življenjepis, a to nikakor ne pomeni, da se vam na razgovoru ni potrebno maksimalno potruditi, da dober prvi vtis okrepite, ali pa ga celo izboljšate. Videz je zato prva ključna točka. Oblecite se priložnosti primerno – nevpadljivo, dostojno, profesionalno, a nikakor ne pretirano.

Vseeno je pomembno, da se v oblačilih, ki jih izberete, počutite dovolj sproščeni, zato se, če veste, da vas hitro zagrabi trema, ne oblačite v ozke poslovne kostime, ki vas bodo še bolj utesnjevali, ampak raje izberite elegantno srajco oziroma bluzo ter preproste hlače. Bolj pomembno je, da oblačila, ki jih izberete, niso pomečkana ali celo umazana!

Poskrbite tudi, da dan pred razgovorom ne boste predolgo ponočevali, saj bo vse to vidno na vašem obrazu, vtisa prekrokanega zaposlenega pa najbrž ne želite pustiti, kajne?

Ko odkljukamo videz, se lahko posvetimo nekoliko bolj vsebinskim rečem …

2. Pred razgovorom opravite mini raziskavo

Na razgovor nikakor ne pridite brez znanja o podjetju, njegovih produktih, storitvah, ciljih, vrednotah, viziji, hierarhiji, bazi strank in podobno. Če na spletni strani podjetja obstajajo slike posameznih članov podjetja, si skušajte zapomniti ključna imena in obraze, da boste ob vstopu v prostor, kjer bo potekal razgovor za službo, takoj vedeli, komu še posebej toplo stisniti roko.

S tem, ko se boste temeljito poučili o podjetju, boste na razgovoru ustvarili vtis razgledanega posameznika, ki se povsem sklada z vizijo in vrednotami podjetja. Hkrati boste imeli z opravljeno mini raziskavo tudi prednost, če se med vprašanji pojavi tudi tako, ki vas postavi pred izziv, kako rešiti konkretno ali pa hipotetično dilemo podjetja.

TOP ŠIHT: 8 prostih delovnih mest – od laboratorijske analize vina do dela v Siemensu

3. Vadite odgovore na pogosta vprašanja, ki se pojavljajo na razgovorih

Če ste bili do sedaj že na kakšnem razgovoru za službo, se vam morda zdi, da vsi potekajo po vnaprej napisanem scenariju. Skorajda res … So namreč vprašanja, ki se redno pojavljajo v intervjujih za službo, ne glede na sektor ali področje dela.

In če se vprašanja redno pojavljajo … pomeni, da se lahko nanje dodobra pripravite in z odgovori navdušite! Poglejmo si nekaj pogostih vprašanj:

 • Povejte mi nekaj o sebi.
 • Kako ste izvedeli za to prosto delovno mesto?
 • Katere so vaše izstopajoče lastnosti oziroma prednosti?
 • Katere slabe lastnostni bi izpostavili pri sebi in svojem delu?
 • Zakaj vas naj zaposlimo?

Skoraj 100-odstotno prepričani smo, da se bo na vašem razgovoru pojavilo vsaj eno, kar pomeni, da si je vredno pripraviti odgovore nanje.

4. Pripravite svoja vprašanja in navdušite delodajalca

Med tem, ko pripravljate odgovore na najpogostejša vprašanja, pripravite tudi nekaj svojih vprašanj za vašega bodočega delodajalca. Razgovor se običajno konča z vprašanjem: »Imate morda še vi kakšno vprašanje za nas?«

Namesto, da odgovorite z »Ne, hvala!«, postavite vprašanje, ki bo delodajalca razorožilo ter mu dalo vedeti, da ste samoiniciativen ter pronicljiv posameznik. Naj vam ponudimo zgolj nekaj iztočnic:

 • Kako izgleda povprečen dan zaposlenega na tem delovnem mestu?
 • S čim oziroma s katerimi projekti se trenutno vaše podjetje ukvarja?
 • Mi lahko v grobem predstavite primere projektov, ki bi jih obsegalo moje delovno mesto?
 • Katere sposobnosti in lastnosti bi naj imel idealen zaposleni za to prosto delovno mesto?
 • Kateri so največji izzivi, ki bodo na tem delovnem mestu čakali novega sodelavca?
 • Se bodo naloge in obveznosti zaposlenega na razpisanem prostem delovnem mestu v bližnji prihodnosti spreminjale?

5. Nikar arogantno

Mislimo, da vam tega ni potrebno preveč podrobno razložiti, pa vseeno. Ostanite spoštljivi in prijazni, ne glede na vprašanja, ki jih postavijo tisti na drugem koncu mize. Gotovo se bo med njimi pojavilo tudi kakšno, ki vam ne bo najbolj po volji, obstaja pa tudi verjetnost, da vas bodo na razgovoru vaši izpraševalci povprašali kaj osebnega, na kar se vam ne zdi primerno odgovarjati.

Kljub temu ostanite mirni in spoštljivi in četudi se v tistem trenutku odločite, da tu ne boste delali, ne veste, kdaj v prihodnosti lahko koga od izpraševalcev še srečate. Kot radi rečemo: »Ne zaprite si vrat!« Sploh ne z arogantnostjo …

6. Bodite profesionalni, a ne robotski

Ostanimo trenutek pri spoštljivosti in profesionalnosti. Da, razgovor za službo je formalni dogodek, na katerem veljajo načela in pravila poslovnega sveta, zato velja biti čimbolj profesionalen. A naj vaši odgovori ne postanejo preveč »na pamet naučene fraze«, saj lahko na koncu izpadete prisiljeno in robotsko.

Pokažite kanček človeškosti. Zasmejte se, če se pojavi priložnost za to, na začetku razgovora vašega izpraševalca povprašajte, kako je ali pa pokomentirajte posebej izstopajoč detajl prostora oziroma pisarne, v kateri razgovor poteka. Prav vaša človeška plat je tista, ki si jo bo morda izpraševalec zapomnil veliko bolj kot vaše naučene odgovore.

7. Ne sedite kot kupček nesreče

Še posebej, če razgovor za prosto delovno mesto poteka v živo, je pomembno, da smo pozorni na svojo telesno govorico. Na stolu sedimo vzravnano, saj s tem nakazujemo osebno trdnost in samozavest. Toda ne preveč – še posebej moški bodite pozorni na položaj nog. Nikar jih ne razpirajte preveč, saj lahko s t.i. »manspreadingom« ustvarite neprijetno atmosfero, še posebej, če je vaša izpraševalka ženska.

Pazite tudi na položaj rok. Ne mencajte z njimi, ne trgajte si obnohtne kožice, ne popravljajte nenehno svojih oblačil, ne grizite nohtov, niti rok ne prekrižajte na prsih, saj boste ustvarili vtis zaprte osebe, ki se v dani situaciji ne počuti dobro.

Najbolje je, če roke drugo na drugo položite na krilo ter jih, če ste tak tip, med govorom aktivno uporabljajte.

8. Pazite, kaj poveste o bivšem delodajalcu

Četudi vas na razgovoru za službo povprašajo o podjetju, v katerem ste delali v preteklosti, sami pa veste, da je bila vaša izkušnja zelo negativna, ostanite profesionalni ter nikar ne razkrijte slabih lastnosti vašega bivšega šefa ali sodelavcev.

Prvič, nikdar ne veste, ali se morda zaposleni v podjetju, kjer ste na razgovoru, dobro poznajo z vašim bivšim šefom ter drugič, s klevetanjem bivšega podjetja na razgovoru ustvarite vtis opravljivca … Ta pa ni zaželen na nobenem delovnem mestu, kajne?

Če si vseeno želite povedati, da je bila katera od vaših preteklih delovnih izkušenj izrazito negativna, preprosto recite tako: »V podjetju, kjer sem delo opravljal_a v preteklosti, so se v mojem razmišljanju in razmišljanju mojih nadrejenih pojavile prevelike razlike, da bi lahko uspešno sodelovali še naprej, zato smo se v spoštljivem vzdušju razšli,« ali pa »Moje preteklo delovno mesto mi na moji karierni poti ni več predstavljalo izziva, zato smo v skupnem dogovoru sklenili, da se moja pot tam zaključi.«

9. Ne poudarjajte svojih slabih lastnosti

Vprašanje o vaših šibkih točkah je na razgovoru za službo neizogibno, zato je pametno, da se nanj dobro pripravite. Izpostavite slabe lastnosti, ki so lahko za delovno mesto koristne – recite, da ste pogosto pikolovski in da večkrat odlašate z zaključkom dela, saj želite preveriti vsako malenkost. Morda je to res pikolovsko, a kdo si ne bi želel zaposlenega, ki je pozoren na vsako podrobnost?

Strokovnjaki kot »slabosti«, ki jih je najbolje izpostaviti na razgovorih za službo, predlagajo prav »pretirano osredotočanje na detajle«, »pretiran perfekcionizem«, »težave z naprošanjem drugih za pomoč« in podobno. V vsaki od teh slabosti lahko namreč delodajalec takoj prepozna kvaliteto, ki je nujno potrebna delovnemu kolektivu.

Četudi ne izpostavite katere od omenjenih, pa velja nekaj: pri naštevanju slabih lastnosti ostanite kratki in skopi. Naj si delodajalec raje zapomni vaše kvalitete!

Kako napisati izstopajoč življenjepis z nekaj drznimi dodatki?

10. Preverite svoja socialna omrežja

Pred prihodom na razgovor za službo obvezno preverite svojo pojavnost na socialnih omrežjih. Vedite namreč, da vas bodo, če se boste uvrstili v ožji krog kandidatov, na vašem bodočem delovnem mestu temeljito preverili. Slike, v katerih držite steklenice žganih pijač, napol gole slike ali kako drugače vulgarne, neprimerne slike so lahko ovira, ki vas lahko stane službe, za katero ste sicer najbolj popoln kandidat.

Če na socialnih omrežjih vseeno radi pokažete svojo divjo plat, poskrbite vsaj, da bodo res popolnoma zasebna in da vaš (bodoči) delodajalec do teh vsebin ne bo mogel nikakor dostopati.

11. Vnaprej načrtujte pot in poskrbite, da boste točni

Ko se vam nekam mudi, gre običajno vse narobe. Prav zato je dobro, da si pred razgovorom za službo vzamete dovolj časa, da tja prispete pravočasno. Bolje celo nekaj minut prej, ki vam omogočijo, da si oddahnete, zadihate in da se, sploh če se hiteli, nekoliko ohladite. Nič ni hujšega, kot vašemu izpraševalcu podati povsem prepoteno roko in skušati v prvih minutah razgovora prikriti zasopihanost.

Če se na razgovor odpravljate z avtomobilom, že vnaprej s pomočjo zemljevida preverite, kje ga boste lahko parkirali. Če je parkirišče nezanesljivo, se na razgovor raje odpravite peš ali z javnim prevozom. Tako boste prispeli brez skrbi in brez neprijetnih presenečenj med potjo.

12. Spoštljivo se izognite neprijetnim ali nedovoljenim vprašanjem

Neprijetna vprašanja smo že omenili, a prav je, da se jim posvetimo še enkrat. Predvsem mlade ženske so jih namreč na razgovorih pogosto deležne, čeprav so številna od njih nedovoljena.

»Ali nameravate imeti v bližnji prihodnosti otroke?«, »Imate otroke, ki so veliko bolni?«, »Kako pogosto vzamete dopust?«, »Ste pripravljeni tu in tam v službi ostati dlje?«, »Ste poročeni?«, »Ste verni?«, »Kadite?« …

Da, vsa ta in še številna druga vprašanja pogosto neprijetno presenetijo kandidate na razgovorih in na številna od teh vam nikakor ni potrebno odgovoriti.

Vseeno skušajte ohraniti mirno kri in odgovoriti spoštljivo. Na primer: »Z vsem spoštovanjem, a menim, da mi na dano vprašanje zaenkrat ni potrebno odgovoriti, zagotavljam pa vam lahko, da omenjeno področje nikakor ne vpliva na moje sposobnosti za uspešno delo na razpisanem delovnem mestu.«

Mogoče je, da zaradi tega ne boste dobili službe – nič zato, morda ste se ravno s tem izognili slabim delovnim pogojem, morda pa bo delodajalec s tovrstnim odgovorom v vas prepoznal načelnega posameznika, ki trdno stoji za svojimi stališči ter se ne pusti poteptati, kdo ve!

13. Iskrenost šteje

Že pri nasvetih za pripravo življenjepisa smo ugotavljali, da se laganje ne izplača, saj se v času, ko so vse informacije dostopne že s klikom, laž hitro ujame. Zato je iskrenost tudi na razgovoru za službo zlato vodilo.

Če ne znate določenega jezika, to jasno priznajte ter povejte, da ga zaenkrat žal ne govorite, ste pa se ga, če je to za delovno mesto nujno potrebno, pripravljeni priučiti. Znate Python, ne pa Jave? To tudi jasno in glasno povejte!

Enako velja, če vam izpraševalec postavi vprašanje, v katerem vas povpraša po mnenju o nečem – če področja ne poznate ali pa mnenja nimate ustvarjenega, to povejte. Iskrenost bo vselej boljša kot izmišljevanje laži in mencanje, ki ga bodo tisti na drugi strani mize takoj opazili.

14. Ne pridite praznih rok

Ne, to nikakor ne pomeni, da morate s seboj prinesti darilo – niti slučajno, to lahko nakazuje na poskus podkupovanja, kar vam gotovo ne bo prineslo službe.

Mišljeno je bolj praktično. Pridite s fizičnim izvodom življenjepisa, ki ga lahko delodajalcu vselej ponovno predložite – kdo ve, morda pa tistega elektronskega sploh še niso odprli …

Ob tem imejte v roki tudi manjšo beležko in pisalo, v beležko pa si lahko zapišete vprašanja, ki ste jih želeli postaviti delodajalcu ali pa kakšno drugo opombo, ki bi jo radi na razgovoru izpostavili.

Pametni pišejo, pravi rek, kandidat, ki na intervjuju izkaže pripravljenost in organiziranost z beležko in pisalo, pa lahko olajša končno odločitev delodajalca. Le kateri delovni kolektiv si ne želi marljivega in organiziranega zaposlenega?

15. Truda po razgovoru ni konec

V zadnjih letih ta nasvet postaja vse bolj popularen tudi v Sloveniji, zato si ga res velja zapomniti, še posebej, če veste, da ste bili na razgovoru za službo le eden od mnogih kandidatov. Obstaja namreč velika verjetnost, da so bili ostali kandidati po referencah in izkušnjah precej podobni vam, zato bodo pri izbiri končnega zaposlenega štele malenkosti.

Kako poskrbeti za to malenkost in za to, da si vas bodo izpraševalci na intervjuju zares zapomnili? Ob tem, da upoštevate vse zgornje nasvete, je ključno, da nekaj storite tudi po koncu razgovora za službo: pošljite sporočilo z zahvalo, v katerem se zahvalite za priložnost za srečanje ter dopišite, da se veselite odgovora in morebitnega sodelovanja.

Dodate lahko tudi kakšne informacije o sebi, ki so se vam utrnile šele po koncu razgovora – pazite le, da tako vaše sporočilo ne postane »esej o vas«, pripnete pa lahko tudi morebitne članke, statistične podatke ali druge informacije, o katerih ste morebiti govorili na razgovoru ter bi jih želeli znova izpostaviti ter na tak način svojega bodočega delodajalca še bolj opozoriti nase.

Kdo ve, morda boste edini, ki boste poslali tovrstno zahvalno sporočilo, zato si vas bodo v podjetju gotovo zapomnili in vas morda prav zato izbrali!

Izdali smo vam precej izjemno uporabnih nasvetov, za katere verjamemo, da vam lahko na razgovoru za službo močno pomagajo, nekateri pa lahko poskrbijo tudi za to, da bo vsak vaš prihodnji razgovor za službo tudi uspešen.

Pa vso srečo na razgovoru!