Samo postavimo se v kožo kadrovske službe, ki ima pred seboj več kot petdeset življenjepisov dobrih kandidatov. Kateri življenjepis si bodo zapomnili? Tak, ki si bo drznil izstopati!

Življenjepis je v kariernem svetu bolj pomemben kot prvi vtis – ne glede na to, kako zelo se potrudimo, še vedno bo prva podoba, ki so si jo v podjetju ustvarili, temeljila na našem življenjepisu. To pomeni, da mora biti naš življenjepis popoln. Toda kaj, ko tako razmišljajo tudi vsi ostali kandidati, ki pošljejo prošnjo za delovno mesto …

Kadrovska služba tako konča s kupom impresivnih življenjepisov in težko odločitvijo, koga zares povabiti na razgovor za službo. Prav zato je dobro poznati nekaj trikov in drznih domislic, s katerimi lahko naš izvrsten življenjepis dvignemo na še višjo raven in povečamo verjetnost, da bomo povabljeni na razgovor za službo.

1. Pomagajte si s spletnimi orodji za izdelavo življenjepisa

S tem, kaj v življenjepis vključiti in kaj ne, kaj dati na prvo mesto in v kakem zaporedju navesti svoje izkušnje si vam ni potrebno beliti glave, saj danes za izdelavo kakovostnega življenjepisa obstajajo številna spletna orodja.

Med najbolj poznanimi je gotovo Europass, portal za izdelavo življenjepisa, ki se najpogosteje uporablja na ravni evropske unije in ga je mogoče ustvariti v vseh jezikih EU članic, shraniti v poseben registriran profil in skozi kariero spreminjati. Europass zagotavlja preglednost in zgoščenost z vsemi zahtevanimi podatki, kar pomeni, da bo delodajalec takoj prepoznal vaše bistvene prednosti.

Življenjepis oziroma osebni karierni profil je mogoče ustvariti tudi v okviru Linkedina, ki prav tako ponuja enoten in široko prepoznaven način predstavitve. Malce manj znana prednost Linkedina je tudi ta, da je mogoče lasten Linkedinov profil z nekaj kliki, ki jih omogoča sam Linkedin, spremeniti v življenjepis!

Kako? Desno od svoje Linkedin profilne fotografije boste našli dva gumbka – modrega ter belega, v katerem piše »Več« oziroma »More«. Kliknite ga in v spustnem seznamu izberite možnost Shrani kot PDF.

Dodatno lahko Linkedinov profil uvozite tudi v Europass platformo, kjer vam ga pretvori v Europass obliko!

2. Prilagodite življenjepis delovnemu mestu, na katerega se prijavljate

Pri pripravi življenjepisa se je dobro zavedati, da mu, ne glede na to, kako izjemen je, zaposlovalci ne bodo posvetili več pozornosti, kot je nujno potrebno. Prav zato morajo biti bistveni elementi jasno izpostavljeni, kar pomeni, da se ob prijavi na delovno mesto v administraciji pri pripravi življenjepisa ne bomo osredotočili na podrobno opisovanje naših izkušenj v prodaji.

Za še več kariernih nasvetov, trikov in izpostavljenih delovnih mest sledite sveži Facebook strani Maribor24.si TOP ŠIHT!

Skušajmo življenjepis vselej vsaj malo prilagoditi delovnemu mestu, na katerega se prijavljamo – premaknimo ključne izkušnje na vrh ali jih dodatno označimo, manj pozornosti posvetimo izkušnjam, ki za delovno mesto niso nujno pomembne in podobno.

3. Fotografija? Da ali ne?

Na Linkedinu se uporabniki ob ustvarjanju profila pogosto fotografirajo v srajci, suknjiču ali drugih bolj »poslovnih oblačilih« ter fotografijo ponosno nastavijo kot svojo profilno fotografijo. Ali to pomeni, da je dobro lastno fotografijo vključiti tudi v življenjepis?

Odgovor je odvisen od države, v kateri je delo, na katerega se prijavljate ter od pravil o zasebnosti in nediskriminaciji pri zaposlovanju. Toda če fotografija izrecno ni zahtevana, je raje ne priložite, da ne bi nehote vplivali na zaposlovalčevo ustvarjanje vtisa o vas na podlagi vašega videza, ki običajno sporoča vaš spol, včasih pa tudi narodnost, etnično pripadnost, religioznost in podobno.

Diskriminacija v zaposlovanju na podlagi teh karakteristik je sicer strogo prepovedana, a je v praksi pri sprejemanju odločitev zaposlovalcev še vedno prisotna. Pustite fotografijo v mapi na računalniku in dovolite, da vaše izkušnje govorijo same zase!

4. Preprosto in prijetno očesu

Pri pisanju življenjepisa se držite zlatega pravila »Manj je več«. Navedite le ključne izkušnje, veščine in znanja. Predstavite jih zgoščeno, brez pisanja esejev. Navedite pretekle izkušnje, kraj in podjetje, kjer ste jih pridobivali, trajanje pridobivanja izkušnje in morda kak dodaten podatek o uspešnosti, nato pa se premaknite na naslednjo izkušnjo.

Delodajalca bo zanimalo samo »kaj«, »kdaj« in »kje«. Ostale podrobnosti lahko še vedno izpostavite na razgovoru.

Navdušite bodočega delodajalca z minimalističnim življenjepisom, ki ponudi vse potrebne informacije in ob branju katerega ne začne boleti glava!

5. Pred pošiljanjem dajte v branje prijatelju

Bodite pozorni tudi na slovnično ustreznost življenjepisa, nikakor pa ne dopustite tudi, da bi na njem ostale površne napake v obliki zatipkov, napačno zapisanih besed in podobno. Kako lahko to dosežete? Tako, da življenjepisa ne pišete zadnjo minuto, ampak si zanj vzamete vsaj dva dni časa – sveže in naspano oko bo lažje zaznalo morebitne napake, ki jih je prejšnji dan pozabilo.

Se vam zdi, da slovnice ne obvladate dovolj? Pošljite življenjepis v branje nekomu drugemu, ki vam lahko pove, kaj vse morate popraviti, hkrati pa na tak način dobite tudi iskreno povratno informacijo o sami vsebini in zgradbi življenjepisa.

6. Začnite življenjepis s kratko pisno predstavitvijo

Že res, da poudarjamo minimalističnost življenjepisa, a kratka začetna pisna predstavitev je malce nekonvencionalen in zelo dobrodošel dodatek vašemu življenjepisu. O čem govorimo? O povedi ali dveh, ki ju navedete na začetku življenjepisa, pod svojimi osnovnimi podatki in v grobem orišeta vašo karierno pot in ključne veščine.

Primer? »Entuziastični mladi programer z bogatimi izkušnjami programskih jezikov, znanjem grafičnega oblikovanja in urejanja spletnih strani, ki se veseli novih delovnih izzivov.« Koliko ključnih informacij izve delodajalec iz ene same povedi!

Gre za mladega zaposlenega s svežim znanjem in pestrimi izkušnjami s programskimi jeziki, grafičnim oblikovanjem in urejanjem spletnih strani! Še preden se bo zaposlovalec poglobil v jedro življenjepisa, bo slika o kvalitetah potencialnega zaposlenega že zasidrana v njegovih mislih!

Kako pa bi sebe v eni, največ dveh povedih predstavili vi? Poskusite!

7. Ponosno predstavite svoje izkušnje

Ob pripravi življenjepisa se, predvsem mladim, pogosto zgodi, da pomislijo na svoje izkušnje in nekaterih ne napišejo, saj se jim zdi, da v njihov življenjepis ne ustrezajo ali pa nanje niso najbolj ponosni.

Nikar! Bodite ponosni na prav vsako delovno izkušnjo, ki vam je pomagala pridobiti nove veščine. Ključno je le, kako izkušnjo in pridobljeno znanje predstavite. Ste v študentskih letih stregli v lokalni kavarni?

Ne napišite le, da imate 3 leta izkušenj s strežbo, ampak napišite, da imate 3 leta izkušenj z delom v razgibanem, dinamičnem okolju, pomnjenjem nenehno spreminjajočega se seznama jedi in pijač, komunikacijo s strankami, reševanjem konfliktov, organizacijo dela, delom pod pritiskom in v gneči, delo z velikim številom strank …

Poglejte, koliko izkušenj in veščin!

8. Ne lažite

Bodite kreativni in izvirni, a vselej se držite enega pravila – ne lažite. V današnjem času, ko je večina informacij dostopna z nekaj kliki, bo večina vaših laži v življenjepisu hitro odkrita, če ne takoj po pošiljanju prošnje za službo, pa morda kasneje, ko boste tam zaposleni že nekaj let.

Res si ne bi želeli, da napišete, da obvladate govorjenje v španščini, pa bi vas na delovnem mestu čez nekaj let povabili, da v španščini vodite srečanje s pomembnimi poslovnimi partnerji, vi pa španščine sploh ne znate, kajne?

Bodite pozorni tudi na to, kar napišete o izkušnjah, ki ste jih dejansko pridobili. Ne pretiravajte in ne napihujte jih! Nikdar ne veste, kako blizu sta si vaš nekdanji in bodoči delodajalec …

9. Ne začnite z osnovno šolo

Da, to je pogosta napaka pri pisanju življenjepisa. Običajno namreč začnemo svoje izkušnje navajati kronološko, pri čemer najprej navedemo našo osnovno šolo in šele čisto na koncu naše najbolj sveže izkušnje. Delodajalca vaše ocene v osnovnošolskem spričevalu res ne zanimajo, veliko bolj pa ga zanima, kje ste delali še pred nekaj meseci.

Rešitev? Obrnite časovnico! Začnite z najbolj svežimi izkušnjami in znanji ter nato potujte v preteklost!

10. Vključite številke

Številke imajo na ljudi prav magičen učinek – bolj nenavadne so, bolj pritegnejo. Ne bojte se jih vključiti v svoj življenjepis.

Ste zapisali, da imate 2 leti izkušenj dela v pakirnici? Navedite, da ste dnevno spakirali in odpremili 200 paketov ali več! Ste delali v trgovini? Napišite, da ste tedensko sprejeli več kot 5 tisoč strank!

Recept za popoln življenjepis z nekaj drznimi dodatki, ki so tista pika na i, ki bo prepričala vašega bodočega zaposlovalca, je izdan. Sedaj pa je čas, da nasvete prenesete v prakso in pripravite osupljiv življenjepis!

In ko bo vaš življenjepis izpopolnjen … Preverite še naš tedenskih izbor zanimivih delovnih mest TOP ŠIHT!