Zdi se, da pri trenutni bogati ponudbi prostih delovnih mest ni težko najti službe, toda prav številne možnosti lahko privedejo do zmedenosti in negotovosti. Prav zato je dobro poznati nekaj uporabnih informacij …

Avstrija je zaradi svoje stabilne gospodarske rasti, visoke življenjske kakovosti in raznolikih priložnosti za zaposlitev priljubljena destinacija za tiste, ki iščejo delo v tujini.

Vendar pa iskanje zaposlitve v tujini ni vedno enostavno, sploh v zadnjih mesecih, ko je ponudb za delovna mesta precej, kar številne ponuja pred vprašanje, katero izbrati in kje iskati čim boljša prosta delovna mesta?

Če razmišljate o selitvi v Avstrijo ali želite zgolj izvedeti, kako tam dobiti delo, preverite nekaj spodnjih uporabnih informacij.

Raziskava trga dela

Preden se odločite za delo v Avstriji, se pozanimajte o trenutnem stanju trga dela. Preučite gospodarske razmere, področja, ki najbolj potrebujejo delovno silo, in povpraševanje po vaših spretnostih in kvalifikacijah. To vam bo pomagalo bolje razumeti, kje so vaše najboljše možnosti.

PREBERITE ŠE: Kje najti zares obetavna prosta delovna mesta?

Pridobite potrebne kvalifikacije

Nekatera delovna mesta v Avstriji zahtevajo posebne kvalifikacije ali licence. Preverite, ali vaše kvalifikacije ustrezajo zahtevam za delo, ki ga želite opravljati, in pridobite morebitne dodatne kvalifikacije, če je to potrebno.

Pripravite življenjepis in spremno pismo

Pri prijavi na delovno mesto v Avstriji je ključnega pomena, da imate dobro pripravljen življenjepis in spremno pismo. Oba dokumenta prilagodite specifični službi, za katero se prijavljate. Poudarite svoje izkušnje, spretnosti in izobrazbo, ki so pomembne za delodajalca.

Ali v Avstriji obstaja minimalna plača?

»V Avstriji ni zakonsko določene minimalne plače. Plače so določene v sektorskih kolektivnih pogodbah. Delodajalec mora delavcu zajamčiti plačo v tarifnem razredu delovnega mesta v skladu s kolektivno pogodbo,« navajajo na Zavodu RS za zaposlovanje:

»Lahko pa delavcu izplača tudi višjo plačo. Delodajalec delavcu zagotavlja 14 plač letno (dodatni plači v juniju in decembru).«

Uporabite zaposlitvene portale

V Avstriji so na voljo številni zaposlitveni portali, na katerih lahko iščete prosta delovna mesta. Med najbolj priljubljenimi je portal Hofmann Personal, ki na enem mestu združuje več kot 1000 prostih delovnih mest, ponuja pa tudi možnost oddaje svojega življenjepisa, kar vam omogoči, da vas vaše sanjsko delovno mesto poišče »kar samo«.

Povežite se s kadrovskimi agencijami

Kadrovske agencije v Avstriji lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve. Registrirajte se pri agencijah, ki so specializirane za vašo panogo ali področje in ki vam lahko ponudijo pomoč pri iskanju dela.

Mreženje

Mreženje je ključni element iskanja zaposlitve v Avstriji. Udeležujte se dogodkov, konferenc, sejmov in družabnih srečanj, kjer lahko spoznate potencialne delodajalce in sodelavce.

Učenje nemščine

Nemščina je uradni jezik v Avstriji, zato je dobro znanje nemščine ključno za uspeh pri iskanju zaposlitve. Če še ne govorite nemško, se prijavite na jezikovne tečaje in izboljšajte svoje jezikovne spretnosti.

Uporabne informacije

Informacije o delovnih dovoljenjih v Avstriji: AMS

Informacije o registraciji bivališča v Avstriji: Help.gv.at – Registration of Residence

Delovna zakonodaja: Informacije o delovnih pravicah in zakonodaji v Avstriji: Arbeiterkammer

Informacije o socialnem zavarovanju v Avstriji: Sozialversicherung.at

Iskanje stanovanja v Avstriji: ImmobilienScout24 – Austria

Informacije o najemu in pravicah najemnikov: Mietervereinigung – Tenant Association

Informacije o priznavanju dokumentov v Avstriji: European Commission – Your Europe

Prosta delovna mesta: Hofmann Personal

Naj dodamo, da znanje nemščine za delo v Avstriji sicer ni pogoj, saj so številna podjetja danes precej mednarodno usmerjena, zato bo tudi znanje drugih jezikov precej dobrodošlo, pa vendar vam lahko nemščina olajša vsakdanje življenje v Avstriji, zato je dobro poznati vsaj njene osnove.

Razmislite o selitvi

Ko dobite zaposlitev v Avstriji, razmislite o vprašanjih selitve, kot so viza, bivališče, socialna varnost in davki. Prav tako razmislite o tem, kako se boste prilagodili novemu življenjskemu okolju.


Preverite nekaj priložnosti za delo v Avstriji

Avtoličar (m/ ž/ s)

Kje? Gradec

Si za to delovno mesto? V podjetju si želijo kandidata z zaključeno izobrazbo smeri avtoličar, ki je hkrati natančen, zanesljiv, odgovoren in ima ročne spretnosti, je pripravljen na triizmensko delo, je pripravljen delati nadure, ima dobro znanje nemškega jezika (vsaj B1), vozniško dovoljenje B kategorije ter lasten prevoz.

Kaj te čaka? Tvoje naloge na delovnem mestu avtoličarja bodo lakiranje različnih komponent, priprava ter mešanje barv, odstranjevanje lepilne folije, nadzorovanje, nastavljanje ter vzdrževanje naprav, ki se uporabljajo pri delu, izpolnjevanje delovne dokumentacije …

Podjetje ponuja zaposlitev za nedoločen čas z možnostjo fiksnega prevzema s strani poslovnega partnerja, plačilo v vrednosti 3.096.54 € bruto/mesec ter dodatek na izmensko delo.

Prijavi se! Je to tvoj novi TOP ŠIHT? Prijavi se na [email protected] ali na 0043664806768000.

Delo v proizvodnji (m/ ž/ s)

Kje? Gradec

Si za to delovno mesto? V podjetju si želijo kandidata, ki je natančen, zanesljiv, odgovoren in pripravljen na dvoizmensko delo ter ima morebiti tudi izkušnje v proizvodnji. Od kandidata pričakujejo tudi pogovorno znanje nemškega jezika na B1 ravni, vozniško dovoljenje B kategorije ter lasten prevoz.

Kaj te čaka? Delo na tem delovnem mestu bo obsegalo delo v proizvodnji, montažo oziroma sestavljanje posameznih komponent, upravljanje stroja, izvajanje kontrole in podobno.

Na delovnem mestu lahko pričakujete zaposlitev za nedoločen čas z možnostjo fiksnega prevzema s strani poslovnega partnerja, plačilo v vrednosti je 2.526.86 € bruto/mesec ter dodatek na izmensko delo.

Prijavi se! Je to tvoj novi TOP ŠIHT? Prijavi se na [email protected] ali na 0043664806768000.

Delo v proizvodnji  (m/ ž/ s)

Kje? Lannach

Si za to delovno mesto? V podjetju si želijo kandidata, ki je natančen, odgovoren in zanesljiv, ima po možnosti izkušnje v proizvodnji, je pripravljen na 3-izmensko delo in delo v nadurah, ima pogovorno znanje nemškega jezika na ravni B1, vozniško dovoljenje B kategorije in lasten prevoz.

Kaj te čaka? Tvoje naloge na delovnem mestu v proizvodnji bodo montaža in sestavljanje na liniji ter upravljanje stroja.

Kandidat si lahko na delovnem mestu obeta zaposlitev za nedoločen čas z možnostjo fiksnega prevzema s strani poslovnega partnerja, plačilo za to delovno mesto je 2.526.86 € bruto/mesec, zaposleni pa dobi tudi dodatek na izmensko delo.

Prijavi se! Je to tvoj novi TOP ŠIHT? Prijavi se na [email protected] ali na 0043664806768000.

Delo v proizvodnji (m/ ž/ s)

Kje? Lebring

Si za to delovno mesto? V podjetju si želijo kandidata, ki ima po možnosti že nekaj izkušenj v proizvodnji, je natančen, odgovoren, zanesljiv in ima ročne spretnosti ter je pripravljen na 3-izmensko delo ter delo z nadurami, ima dobro znanje nemškega jezika na ravni B1, vozniško dovoljenje B kategorije in lasten prevoz.

Kaj te čaka? Delo v proizvodnji bo obsegalo montažo oziroma sestavljanje posameznih komponent, upravljanje stroja ter izvajanje kontrole.

Kandidat si lahko obeta zaposlitev za nedoločen čas z možnostjo fiksnega prevzema s strani poslovnega partnerja, plačilo 2.526.86 € bruto/mesec ter dodatek na izmensko delo.

Prijavi se! Je to tvoj novi TOP ŠIHT? Prijavi se na [email protected] ali na 0043664806768000.

Viličarist (m/ ž/ s)

Kje? Gradec

Si za to delovno mesto? Delo bo obsegalo upravljanje z viličarjem, dovoz in odvoz materiala in izdelkov, nakladanje in razkladanje ter skladiščenje materiala in izdelkov, skrb za čistočo in urejenost delovnega prostora ter pregled in kontrolo dobavnic.

Kaj te čaka? V podjetju si želijo kandidata z izpitom in izkušnjami vožnje viličarja, ki je natančen, odgovoren in zanesljiv, je sposoben timskega dela, ima dobro znanje nemškega jezika na ravni B2, vozniško dovoljenje B kategorije in lasten prevoz ter je pripravljen na nadure in dvoizmensko delo.,

Kandidat si lahko obeta zaposlitev za nedoločen čas z možnostjo fiksnega prevzema s strani poslovnega partnerja, plačilo v višini 2.526,86 € bruto/mesec ter dodatek na izmensko delo.

Prijavi se! Je to tvoj novi TOP ŠIHT? Prijavi se na [email protected] ali na 0043664806768000.