Nogometaši Turčije so zadnji četrtfinalisti evropskega prvenstva. V osmini finala so z 2:1 (1:0) premagali Avstrijo. Poleg vratarja Merta Günoka je bil junak tekme branilec Merih Demiral, ki je dosegel oba gola za zmagovalce, prvega v 1., drugega pa v 59. minuti, oba po strelih s kota.

Avstrijci so bili eno najprijetnejših presenečenj skupinskega dela prvenstva. Po zmagah nad Nizozemsko in Poljsko so postali zmagovalci skupine D in so se v osmini finala merili z drugouvrščeno ekipo skupine F, ki je do izločilnih bojev prišla z zmagama nad Gruzijo in Češko.

Turki z golom že v 57. sekundi

Glede po prikazanem v predtekmovanju je bila Avstrija manjši favorit, tudi v samem obračunu je pokazala malenkost več, najbrž tudi po zaslugi gibanja rezultata. Turki so namreč povedli že v 57. sekundi, nato zdržali prvi pritisk tekmecev, v času drugega pa v 59. minuti dosegli še en gol. Nato pa so se pomaknili v obrambo, prejeli sicer en gol, da niso še drugega, pa ima največ zaslug njihov vratar.

Tekma se je začela s šokom za avstrijsko reprezentanco. Že v 57. sekundi je prejela zadetek, ko so po kotu, ki ga je izvajal Arda Güler, pred golom avstrijski branilci nespretno reagirali in skoraj dosegli avtogol. Vratar Patrick Pentz je sicer pri prvi nevarnosti še preprečil zadetek, a je žogo odbil le do Demirala, ta pa jo je poslal pod prečko. To je bil drugi najhitrejši gol na evropskih prvenstvih in najhitrejši v njegovih izločilnih bojih.

Avstrijci so nato želeli hitro odgovoriti. Že praktično v naslednjem napadu je Christoph Baumgartner z roba kazenskega prostora za las streljal mimo vrat, nato pa bi po kotu, podobno kot Turki pri golu, lahko bolje izkoristili nespretnost tekmecev, zmanjkalo jim je tudi malo sreče.

Turki so nato nekoliko umirili njihove napade, do odmora večjih priložnosti ni bilo, zato pa so Avstrijci nov pritisk izvedli na začetku drugega dela, ko so se njihovi nevarni napadi kar vrstili. Toda žoga ni našla poti v mrežo, bolj učinkoviti so bili na drugi strani Turki. Po enem izmed redkih protinapadov so prišli do kota, akterja pa sta bila ista kot pri prvem golu. Güler je izvedel kot, najvišji v kazenskem prostoru pa je bil Demiral.

Na vse ali nič

Slovenski severni sosedi so morali zaigrati na vse ali nič. V 66. minuti so prišli do znižanja izida, tudi oni so zadeli po kotu. Izvedel ga je Marcel Sabitzer, v kazenskem prostoru je turško obrambo preskočil Stefan Posch, njegovo podajo z glavo pa je pripravljen dočakal Michael Gregoritsch, žoge mu ni bilo težko poslati v mrežo.

Avstrijci so pritiskali vse do konca tekme, imeli nekaj priložnosti. Najlepšo prav v enem zadnjih napadov, ko so po strelu z glavo Baumgartnerja gledalci žogo že videli v mreži, a je veselje Avstrijcev s čudežno obrambo preprečil vratar Günok. Še pred tem bi zmago lahko potrdili Turki, Baris Alper Yilmaz je lepo prodiral, a slabše streljal, še poroča STA.

Turki se bodo v četrtfinalu merili z Nizozemci, tekma bo v soboto v Berlinu.

Četrtfinalni pari:

Španija – Nemčija
Anglija – Švica
Francija - Portugalska
Nizozemska - Turčija