Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je novi vodilni na dirki po Franciji. Čeprav je etapa pripadla ubežnikom, dobil jo je Francoz Kevin Vauquelin, je 25-letnik s Klanca pri Komendi po napadu na zadnjem klancu v cilju prevzel rumeno majico. Nekaj sekund je izgubil drugi slovenski as Primož Roglič.

Zanimivo v boju za skupno vodstvo

Čeprav je bila etapa večinoma mirna, na poti do zmage so bili namreč ubežniki, je ob zadnjem prečkanju slovitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) nad Bologno, prišlo do nekaj razlik med najboljšimi v ozadju. Etapa je pripadla Vauquelinu (Arkea-B&B Hotels), ki je bil med ubežniki prav tako najboljši ob drugem vzponu na San Luco in se odpeljal peti zmagi naproti, največji doslej v karieri in prvi za ekipo na Touru.

Toda bolj zanimivo je bilo v boju za skupno vodstvo. Veliko napadov ni bilo, a ko je na pedala stopil Pogačar, je bilo hitro jasno, da mu je sposoben slediti le dvakratni zaporedni zmagovalec Toura Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike).

Ob koncu etape sta se obema po spustu od favoritov priključila še Ekvadorec Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) in Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Ta skupina je na koncu zaostala 2:21 minute.

Po 14. mestu v etapi je Pogačar prevzel rumeno majico vodilnega. Z istim časom mu sledijo Evenepoel, Vingegaard in Carapaz.

Skupina z Rogličem (Red Bull-BORA-hansgrohe) je zaostala 2:42 minute, posledično 34-letni Kisovčan v seštevku za svojim rojakom zaostaja 21 sekund in je 19.

STA