V italijanskih Firencah se bo danes s prvo etapo do Riminija (206 km) začela prestižna kolesarska dirka po Franciji. Na 111. Touru bo nastopilo tudi pet Slovencev, med katerimi sta najbolj izpostavljena Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe).

Glavni favorit za zmago na dirki po Franciji naš Pogačar

Pogačar velja za glavnega favorita, da si v Nici 21. julija zagotovi tretjo zmago na dirki po Franciji po letih 2020 in 2021. Rogliču, na stavnicah tretjemu kandidatu za zmago, pa prav francoska pentlja manjka v bogatem življenjepisu uspehov.

Za oba bo v boju za skupni seštevek pomembna že prva etapa, ki se bo v Firencah začela ob 12.40 in končala dobrih pet ur kasneje v Riminiju po 206 km v sedlu.

V napovedanem vročem vremenu kolesarje čaka sedem kategoriziranih vzponov, težjih pa bo zadnjih 80 km etape. Klanci Barbotto (5,8 km/7,6 %), San Leo (4,6 km/7,7 %), Montemaggio (4,2 km/6,6 %) ter San Marino (7,1 km/4,8 %) sicer niso med težjimi, a bi lahko že prvi dan po 3600 višinskih metrih razkrili razmerja med najboljšimi.

Branilec Vinegaard

Skupni zmagi iz zadnjih dveh let brani Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), ki s četrtim izrazitim kandidatom za skupno slavje Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) zaradi grdega padca in težjih poškodb na dirki po Baskiji predstavljata precejšnjo neznanko.

Od Slovencev bodo nastopili še Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla), ki pa bodo imeli drugačne naloge.

Mohorič bo lovil predvsem etapne zmage, medtem ko bosta Tratnik in Mezgec pomočnika svojima kapetanoma. V Tratnikovi ekipi je to Vingegaard, Mezgec pa bo v prvi vrsti pomagal nizozemskemu sprinterju Dylanu Groenewegnu. Kapetan v gorah je Britanec Simon Yates.

STA