Francoz Anthony Turgis (TotalEnergies) je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Franciji. V težko pričakovani trasi s 14 makadamskimi odseki je Francoz slavil po sprintu ubežne skupine. Čeprav so najboljši v skupnem seštevku večkrat napadali, do razlik ni prišlo. Vodilni je tako še naprej slovenski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Kljub napadom se Pogačar ni mogel otresti tekmecev

Pogačar je bil v etapi z 32,2 kilometra makadamskih odsekov zelo aktiven, a se kljub nekaj napadom ni otresel ostalih tekmecev v boju za skupni seštevek. V etapi je nevarno napadel tudi Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step).

Okoli 80 km pred koncem sta se posledično v ospredju znašla Pogačar in Evenepoel, poleg njiju pa je bil tudi Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike), a nato ni sodeloval pri njunem napadu. Ta se je nato pričakovano izjalovil.

Nato je v enem od zadnjih sektorjev Pogačar znova napadel in se celo odpeljal Vingegaardu. Visma-Lease a Bike je imela kljub vsemu številčno prednosti ekipe, zaradi česar Vingegaard ni imel večjih težav pri sledenju Slovenca.

V boju za zmago sicer osem ubežnikov

V boju za zmago je bilo sicer osem ubežnikov, med katerimi je imel največ moči Turgis, potem ko je šesterica v zadnjem kilometru ujela Belgijca Jasperja Stuyvna (Lidl-Trek). Drugi je bil Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), tretji pa Kanadčan Derek Gee (Israel-Premier Tech). Za Turgisa je bila to sedma in največja zmaga v karieri.

Pogačar je ciljno črto prečkal kot 44. z zaostankom 1:46 minute. Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec (Jayco-AlUla) na 20. mestu. V skupini najboljših je po številnih težavah na makadamskih odsekih, na katerih je večkrat zaostal in se nato znova prebijal v ospredje, končal tudi Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) na 37. mestu.

V skupnem seštevku je Pogačar ohranil 33 sekund naskoka pred Evenpoelom in 1:15 pred Vingegaardom. Roglič na četrtem mestu zaostaja 1:36 minute.

V ponedeljek bo na Touru prvi prosti dan, v torek pa bo na vrsti ravninska etapa od Orleansa do Saint-Amand-Montronda (187,3 km).

STA