Vijoličasti jutri začenjajo priprave kot vodilni na lestvici. Ampak izzivov za 2022 je veliko. Od dvoletne suše, ko gre za lovorike, prek podaljševanja pogodb in odhodov do Tavaresove poslovilne tekme.

Vijoličasti začenjajo priprave na nadaljevanje sezone. Torkov trening po novinarski konferenci bo v Ljudskem vrtu uvod v pet tednov trajajoče priprave. Obenem bo klub razgrnil tudi prve informacije o projektu »vijol’čne pomladi«. Izhodišče je zelo obetavno: Maribor je jesenski prvak s točko prednosti pred Koprom.

Toda izzivov in nalog je v sezoni, ko vijoličasti že krvavo ne le pogrešajo, temveč potrebujejo novo lovoriko, veliko. Športni direktor Marko Šuler pa je še pred iztekom leta pohitel z objavo, da bo Radovan Karanović povedel ekipo na priprave v Belek in vodil moštvo vsaj do konca sezone in da je pogodbe podaljšala že šesterica. Zgodila sta se dva odkupa, tako da Antoine Makoumbou in Robert Voloder nista več zgolj posojena, zaenkrat pa še ni nobenega odhoda. Pogledali smo, kje so ključne točke za klub, ki je lani drugič zapored ostal brez kakršnekoli domače lovorike, potem ko so v zadnjem krogu zapravili bitko za naslov proti Muri.

Vrhovec in Pihler še oklevata

Uspešno podaljševanje pogodb. Šuler tokrat ni okleval ali čakal do konca. Poletna izkušnja z lovljenjem zadnjih sekund, ki pa so prinesle vročega Ognjena Mudrinskega, je bila dobra šola. Že decembra je tako klub sporočil, da so pogodbe podaljšali Martin Milec, Nemanja Mitrović, Nino Žugelj, Vid Koderman, Mirko Mutavčić in Žan Vipotnik.

Čakanje na podaljšanje. Blaž Vrhovec in Aleks Pihler, ki spadata med ogrodje sredine in najbolj izkušene, pri čemer se je Vrhovec jeseni celo vrnil v reprezentanco, medtem ko je Pihlerja po stabilni formi presekala težka poškodba, še vedno nista podaljšala pogodb. Po naših informacijah Šuler glede na finance kluba vsekakor ne nudi višjih zneskov. Še več, nekateri naj bi bili podpisali za manj, kar je svojevrstna praksa – ne glede na koronavirus, čeprav so igralci že tako ali tako pristali na znižanje plač.

Še vedno odvisni od prodaje in uspehov

Prihodi/odhodi. Maribor si proračun, na katerem še vedno deluje, lahko zapolni z dvema glavnima (dodatnima) viroma: denarjem Uefe ali s prestopi. Križ je bil večji, ker sta bili obe postavki povezani, pri čemer je moral praviloma prednjačiti rezultat. Ampak za to mora žoga v gol najprej v prvenstvu. Maribor je veliko naredil z odkupom Roberta Voloderja, v katerem ima zdaj dragocenega fanta, ki nabira izkušnje. Podobno velja za Makoumbouja. Ampak veliko bo odvisno tudi od odhodov. Kaj bo s temi, bo najbrž Šuler povedal več ob začetku priprav. Da bo najbrž odšel Jan Repas, smo poročali že po zadnji jesenski tekmi. Nekoliko tvegano pa bi bilo zanašati s na dolgi rok večinoma zgolj na gole sicer zelo razpoloženega Ognjena Mudrinskega.

Štiri močne tekme v Turčiji
Klub je tokrat pohitel in že pred novim letom objavil spisek pripravljalnih preizkušenj. Med uvodnim delom aktivnosti v domačem okolju je predvidena prva preizkušnja proti Triglavu (15. januarja), dogovorjene so že štiri tekme med osrednjim delom priprav v Turčiji – nasprotniki bodo LASK (22.1.), Crvena zvezda (25.1.), Voždovac (26.1.) in Levski (29.1.). Po vrnitvi v Maribor sledi še generalka proti Celju.

Posoje. Maribor se vse bolj v spremenjenem nogometnem svetu zateka k posojam. Pa ne samo tako, da sam posoja svoje igralce, kot je bil letos primer Aljaža Antolina, ko je prišel iz Mure, odšel v Beltince, zdaj pa se je po dobrih predstavah vrnil v Ljudski vrt. Na posojah ostajajo Belmin Bobarić (Primorje), načeloma Ignacio Guerrico (Tabor), Žiga Obreht gre v Dravograd, vratar Samo Pridgar pa še čaka na pravo rešitev. Šuler je namignil, da utegneta na posojo tudi Gal Gorenak in Žan Vipotnik.

Karanović želi okrepiti strokovni kader

Vprašanje trenerja. Samo zato, ker je z moštvom osvojil jesenski naslov, pa ne, da bi sam to obešal na velik zvon, to še ne pomeni, da je trenersko vprašanje rešeno. Ni. Rešen je le status Radovana Karanovića, ko gre za njegovo pogodbo. Še vedno ga čaka licenca, ampak to se zdi še najmanjši izziv, diplomo naj bi oddal spomladi. Večji izziv bo krmiljenje skozi priprave, sam začetek, ko ga čakata v prvih štirih tekmah gostovanje pri Olimpiji in Kopru, in vse tja do maja. Doslej se je na zdrse Karanović dobro odzval, ampak še vedno ne vemo, kaj se zgodi, če se krivulja obrne navzdol. Mauro Camoranesi je prav tako prezimil na vrhu pa odšel. Darko Milanič tudi.

Vprašanje strokovnega kadra. Karanović je ob koncu jesenskega dela odkrito spregovoril, da si želi bolj številčen kader. Vsaj takega, kot so ga imeli predhodniki. Aleš Mertelj je sicer ostal, a še vedno nima dovolj izkušenj, potem je tu vprašaanje kondicijskega trenerja in še koga. Kot ime, ki naj bi okrepilo štab, se omenja Željko Filipović, ki je junija prevzel vodenje ljubljanskega tretjeligaša Svobode.

Vloga Milca, slovo Tavaresa

Določitev kapetana. Martin Milec je že med tistimi, ki so podaljšali in je zdaj tisti, ki največkrat nosi kapetanski trak. Še več, klub v njem vidi stik z domačo populacijo, kar ne čudi, saj je Milec med redkimi, ki so odraščali v okolici, pustili pečat, šli v tujino in igrali za reprezentanco. Čaka pa Milca tudi izziv, kako biti dejansko polnopravni kapetan in kaj to vse prinaša.

Tavaresov zaključek. Začetek konca se je zgodil s knjigo, ki je povzela, kako si približno predstadlja, da bi sklenil pot. S sinom ob sebi na igrišču. In Romariem za mikrofonom. In še in še. Tavares bi se rad poslovil tako, kot si tudi zasluži. Prvi termin bo zagotovo prehiter, da bi se poslovil na dan, ko je prvič oblekel vijoličasti dres (na zimskih pripravah v Medulinu leta 2008). Maribor bo zadnjo domačo tekmo v sezoni igral v predzadnjem krogu proti Aluminiju

Takoj že derbi, za konec pri Muri

Derbi. Maribor začenja na polno – v Stožicah na derbiju, ki ga je vodstvo tekmovanja po odpovedanih tekem Olimpije prestavilo bolj smotrno na vikend 12. in 13. februarja. Prvotno je bilo nadaljevanje prvenstva predvideno kar med tednom (9. februarja). Ampak za vijoličaste bo derbi res test: Olimpije doma niso premagal že na osmih tekmah, so pa vmes vsaj dvakrat slavili v Stožicah, a je od zadnje zmage že metuzalemsko dolgo (28.9.2019). Olimpija utegne imeti vsaj eno od dveh (Mura doma, Domžale v gosteh) preloženih tekem že prej.

Razpored. Vijoličaste čaka spomladi, kjer so na 20 tekmah zbrali 39 točk (Koper 38, Olimpija 31 z dvema tekmama manj), le 16 tekem. Zato bodo točke toliko bolj dragocene, Karanoviću pa ritma ne bo veliko zmotilo, potem ko je Maribor že izpadel iz pokala: predvidena sta le dve seriji, ko bodo tekme tudi med tednom. Okvirno gre za dva zaporedna tedna v začetku marca, vijoličasti pa bodo obakrat gostovali (Koper, Aluminij). Bo pa Maribor na prvih štirih spomladanskih tekmah kar trikrat gostoval: po Stožicah takoj še v Domžalah pri Radomljah ter po domači tekmi s Tabor Sežano še v derbiju s Koprom. Zadnjo tekmo, ki je okvirno načrtovana 21. maja, bodo vijoličasti znova igrali proti Muri, le da tokrat na Fazaneriji.