Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je ob neuspehu srbske nogometne reprezentance na nedavnem evropskem prvenstvu sprožil burne odzive z izjavo, ki jo je podal za srbski portal Kurir.rs. Vučić je izrazil razočaranje nad porazom Srbije proti Sloveniji, pri čemer je opozoril na občutno razliko v finančnih sredstvih, vloženih v nogomet v obeh državah.

»Strinjam se, da je bil debakel, to je šport, vse je šport, samo mi smo dali veliko denarja za ta šport in veliko vložili. Ljudje v Srbiji si zaslužijo boljše rezultate. Ni problem izgubiti proti Angliji, ki je sicer slaba, proti Nemčiji, Španiji, problem pa je, ko izgubiš proti Sloveniji, ki stane trikrat manj kot srbska ekipa,« je dejal Vučić.

Izjava Vučića je sprožila val razprav o vlogi denarja v sodobnem nogometu. Predsednik je poudaril, da Srbija namenja ogromna finančna sredstva športni infrastrukturi in plačam uradnikov, državljani pa so kljub temu priča neuspehu na mednarodnem odru. Po njegovem mnenju bi morali rezultati odražati vložena sredstva, kar pa se v primeru srbske reprezentance ni zgodilo.

Srčni slovenski nogometaši proti nogometni zvezdi

Nocoj se bodo slovenski nogometaši soočili s še veliko bolje plačanimi igralci, med katerimi gotovo izstopa nogometni zvezdnik Cristiano Ronaldo.

Ronaldo po podatkih ESPN FC zasluži osupljivih 186 milijonov evrov na leto oziroma 200 milijonov dolarjev letno, kar pomeni približno 15,4 milijona evrov na mesec, 508995,66 evrov na teden, 21207,84 evrov na uro, 352,95 evrov na minuto in 5,89 evrov na sekundo. Te številke so nepredstavljive za večino ljudi in še posebej za nogometaše iz manjših držav, kot je Slovenija.

Če naši nogometaši tako mesečno zaslužijo približno 5000 evrov, kot je izpostavil Vučić, si Ronaldo tolikšen znesek priigra v pičlih 14 minutah.

Srce ali denar?

Vučićeve izjave odpirajo pomembno vprašanje: ali je v športu pomembnejši denar ali srce? Ali lahko finančni vložki resnično nadomestijo strast, predanost in ekipni duh, ki so ključni za uspeh?

Nogomet je šport, pri katerem denar nedvomno igra pomembno vlogo, vendar pa so zgodovinski primeri pokazali, da ekipe z manj sredstvi, a z močnim ekipnim duhom in strateškim pristopom, lahko premagajo tudi finančno močnejše nasprotnike. Ali bo tako tudi nocoj, bo pokazala le igra ...