Minuli teden je bil na Boksarski zvezi Slovenije izredno pester. Trije člani kadetske boksarske reprezentance so s trenerji odpotovali v Minsk (Belorusija), kjer so se udeležili mednarodnega turnirja »Botvinnik Memorial«, članska boksarska reprezentanca se je odpravila na pot v Atene (Grčija), kjer so se udeležili mednarodnega turnirja »Acropolis Cup«, 2 člana pa sta nastopala v Skopju v finalu Regionalne lige, kjer sta boksala za hrvaške »Vitezove Zagreb«.

Člani na letališču. Foto: Boksarska zveza Slovenije

Zlato in srebro iz Minska

12.06.2022 so se Aljaž Fajs (BK Legionar), Lana Rašić (ŽBK Maribor) in Naca Nikolov Veber (DBŠ Fužinar) s trenerjema Igorjem Rašićem in Vlatkom Nikolovom podali na dolgo pot v Minsk na mednarodni turnir »Botvinnik Memorial«, katerega so se zraven Slovenije udeležile še Rusija, Uzbekistan, Moldavija, Litva in seveda Belorusija. Slovensko ekipo je spremljal tudi predsednik Boksarske zveze Slovenije Robert Reher, ki se je v Minsku sestal z ministrom za šport in turizem.

Zgodovinski uspehi za slovenski boks. Foto: Boksarska zveza Slovenije

Po besedah Roberta Reherja so slovensko ekipo so v Belorusiji izredno lepo sprejeli: »Čakala nas je dolga, 17-urna pot do Minska. Ko smo prispeli v Minsk smo od samega začetka bili deležni neverjetne gostoljubnosti in srčnosti, prav tako smo bili navdušeni nad samim mestom, ki je obdan z jezeri, zelenimi površinami in moderno infrastrukturo. Naši tekmovalci so se odrezali odlično; Aljaž Fajs se je pogumno boril in pariral proti boksarju iz Rusije, vendar to ni bilo dovolj za zmago. Lana Rašić in Naca Nikolov Veber sta se prebili do finala, kjer sta se v ringu pomerili z boksarkami iz Rusije in Belorusije. Lana je v Slovenijo prinesla srebrno medaljo, Naca pa zlato, za kar smo neverjetno ponosni, saj se že dolgo časa ni zgodilo, da bi iz mednarodnega turnirja prinesli medalje.

Ekipa v Minsku. Foto: Boksarska zveza Slovenije

Medalje pa niso bile edini zgodovinski dogodek, z Belorusko boksarsko federacijo smo namreč podpisali prvo pogodbo o medsebojnem sodelovanju, na kar smo zelo ponosni. Kot sem že omenil, so nas ljudje v Belorusiji zelo lepo sprejeli, dodatna potrditev srčnosti pa je bila, ko nas je generalna sekretarka presenetila z darilom za zahvalo in priznanje za udeležbo na turnirju. Prejeli smo boksarske rokavice, s katerimi je njihov boksar Anatolij Mihajlovič Berezjuk osvojil prvo Svetovno prvenstvo. Darilo, ki smo ga prejeli je prežeto s čustvi in je potrditev, da smo na pravi poti. Ne samo na poti doseganja zmag, temveč tudi na poti, kjer srečujemo čudovite ljudi in se med državami povezujemo. Ob tej priložnosti bi se želel javno zahvaliti Beloruski boksarski federaciji za izjemno izkušnjo, ki je nikdar ne bomo pozabili.«

Podpis pogodbe o sodelovanju. Foto: Boksarska zveza Slovenije

Zlato iz Aten

Članska ekipa petih boksarjev se je minulo sredo podala po zmage v Atene na mednarodni turnir »Acropolis Cup«. Ekipo so sestavljali Mohammad Dawood Rezai (ŽBK Maribor), Elviton Krasniq (ŽBK Maribor), Nik Nikolov Veber (DBŠ Fužinar), Gal Šepic (BK Legionar), Jure Šimunović (BK Ljubljana) in trener Aleš Šurbek (BK Legionar). Med prvimi so se v boj za medaljo na izjemnem prizorišču Panatheanic Stadiona podali Mohammad Dawood Rezai, Nik Nikolov Veber, Elviton Krasniq in Jure Šimunović, ki pa se do finala na žalost niso prebili, vendar so v ringu pokazali svoje znanje, spretnosti in kvalitete, ter dali vse od sebe.

Gal Šepic in trener Aleš Šurbek. Foto: Boksarksa zveza Slovenije

Gal Šepic se je v polfinalu pomeril z boksarjem iz Cipra in ga prepričljivo premagal. V finalni borbi je njegov nasprotnik bil domačin, Grk, s katerim se je boril neustavljivo in pogumno, ter na koncu po deljeni sodniški odločitvi zmagal, ter si s tem priboril zlato medaljo.

Podelitev. Foto: Boksarska zveza Slovenije

Trener Aleš Šurbek, ki je fante spremljal na poti do zmag nam je zaupal: »Naši fantje so se odlično odrezali, kljub temu, da se vsi niso prebili v polfinale ali celo finale. Galu je ta preboj uspel in celotna ekipa je bila na njega izredno ponosna. Boril se je z vsem srcem in v ringu pokazal, da se trdo delo, odrekanja in naporni treningi obrestujejo. Zmaga na tako velikem turnirju je velika čast, predvsem pa nova stopnička do vrha, po katerem se vzpenjamo skupaj z Boksarsko zvezo Slovenije«.

V četrtek, 23. 06. 2022 ob 18. uri bo v prostorih Boksarske zveze Slovenije (Volkmerjev prehod 4, 2000 Maribor) potekala tiskovna konferenca in sprejem šampionov, ki so doprinesli k zgodovinskemu premiku slovenskega boksa.

Vodstvo zveze je neizmerno ponosno na boksarke in boksarje, ki so v minulem tednu dokazali, da lahko tudi majhna država kot je Slovenija, doseže izjemne rezultate.

Ekipa v Atenah. Foto: Boksarska zveza Slovenije