Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca se te dni mudi v Carigradu, kjer pili formo za avgustovski kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo in septembrski EuroBasket. V sklopu priprav je odigrala tudi tretjo pripravljalno tekmo. Tokratni tekmec je bila turška izbrana vrsta, ki jo je #mojtim po podaljšku ugnal s 104:103.

Petek, 12. avgust 2022, Carigrad – Dvorana Sinan Erdem
TURČIJA : SLOVENIJA 103:104 (90:90, 62:73, 40:46, 26:21) – po podaljšku
G. Dragić 28, Samar 4, Nikolić 2, Prepelič 14, Murić 10 (11 skokov), Tobey, Blažič, Hrovat, Dimec 4, Z. Dragić 7, Čančar 12, Dončić 23 (10 skokov).V primerjavi z uvodnima pripravljalnima tekmama v Celju, so dres slovenske izbrane vrste na tekmi proti Turčiji oblekli Goran Dragić, Edo Murić, Mike Tobey, Vlatko Čančar in Luka Dončić. Poleg košarkarjev, ki so priprave že zapustili, so tokrat izven dvanajsterice ostali Luka Rupnik, Jurij Macura in Jakob Čebašek.

Slovenija je tokrat nastopila z vsemi najboljšimi igralci, največ točk pa sta dosegla kapetan Goran Dragić, ki je zbral 28 točk in zadel odločilno trojko v podaljšku, ter Luka Dončić, ki ni igral zadnjih pet minut rednega dela ter v podaljšku, a vseeno vknjižil 23 točk in 10 skokov.

Luka Dončić je v prvi četrtini dosegel enajst točk, Turčija pa je na začetku druge četrtine po nizu zadetih trojk povedla z 29:21. Slovenija se je hitro vrnila v igro, četudi na parketu ni bilo večine članov začetne peterke (Dončić, Goran in Zoran Dragić, Čančar, Tobey). Z delnim izidom 12:0 je prevzela vodstvo, ki ga do ni izpustila iz rok do zadnje sekunde rednega dela.

Turčija je namreč po zaslugi izjemno pristranskega sojenja v zadnjih minutah nadoknadila zaostanek. Tri minute in pol pred koncem je ta znašal devet točk (80:71), 40 sekund pred koncem šest točk (88:82), ko je Edo Murić trinajst sekund pred koncem rednega dela položil žogo na tablo, vendar jo je turški igralec nepravilno blokiral, kar so sodniki spregledali, pa tri točke (89:86).

Dončić ni igral podaljškov

V podaljšku je slovenski selektor na klopi pustil Luko Dončića, osrednjo vlogo pa je prevzel Goran Dragić. Kapetan zlate reprezentance, ki je prav v tej dvorani 2017 postala evropski prvak, je v podaljšku dosegel enajst točk, vključno s trojko 18 sekund pred koncem za končnih 104:103.

Goran Dragić je v 30 minutah na parketu metal iz igre 10:18 (trojke 1:3, indeks 27). Luka Dončić je igral tri minute manj in iz igre metal 8:16 (trojke 2:7). Ob tem je imel še deset skokov v obrambi in pet podaj (indeks 26). Klemen Prepelič je prispeval 14 točk (trojke 2:4), dvanajst jih je dodal Vlatko Čančar (trojke 2:4), deset pa Edo Murić (11 skokov).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
”Takšne tekme so vedno dobrodošle. Vzdušje je bilo pravo, veliko je bilo energije, emocij in imeli smo kar nekaj izzivov. Goran Dragić je pokazal svojo vrednost in bil vlečni konj v zaključku tekme. Luka Dončić je bil vseskozi na svojem nivoju, odlično delo pod obročema pa sta opravila Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sta morala nadomestiti odsotnost centrov, ki sta obsedela na klopi zaradi petih osebnih napak.”

Goran Dragić, kapetan slovenske moške reprezentance:
” Težko je igrati v Carigradu, saj so navijači glasni, sodniki pa so na koncu tudi dodali svoje in naredili tekmo zanimivo. Pokazali smo karakter. Pred podaljškom smo se zbrali na klopi in si dejali, da imamo na vročem gostovanju priložnost za zmago, ki smo jo na koncu tudi dosegli. Zavedamo se, da je pred nami še nekaj težkih tekem, zato smo veseli vsake zmage. Takšne pa še posebej dobro vplivajo na moralo ekipe in nas delajo še močnejše.”

Klemen Prepelič, slovenski reprezentant
”Tekma je bila odličen približek tega, kar nas čaka na EuroBasketu. Prvenstvo bo eno najmočnejših v zgodovini in take tekme v pripravah nam lahko samo koristijo. Goran Dragić je v svoji dvorani pokazal, zakaj je naš kapetan. Pred podaljškom nam je povedal nekaj spodbudnih besed na klopi, v podaljšku pa je vključil svoj ‘Gogi mode’ in nas popeljal do zmage.”