Po razočaranju na prvi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Grčiji, je prišlo danes do popolnega preobrata. Naši košarkarji so se neverjetno izkazali in nadigrali Novo Zelandijo s 104:78 (27:9, 46:39, 77:57). V soboto se bo Slovenija v polfinalu pomerila z gostitelji Grki.

Po popolnem preobratu skoraj do prvega mesta

Zmaga z vsaj desetimi točkami Sloveniji prinaša drugo mesto v skupini. Povsem blizu pa je bila tudi prvemu mestu, ki ga bi dosegla z zmago z 29 točkami razlike, vendar sta Gregor Hrovat in Luka Dončić v zadnjem napadu zgrešila trojki. Vsaka nižja zmaga bi pomenila konec sanj o drugem zaporednem nastopu košarkarjev na olimpijskih igrah.

Luka Dončić je dosegel 36 točk, 11 skokov in 10 podaj.

V soboto ob 20. uri Slovenijo čaka reprezentance Grčije z zvezdnikom Giannisom Antetokounmpom, ki je na prvi tekmi proti Dominikanski republiki dosegel 32 točk ob stoodstotnem metu iz igre.

V drugem polfinalu bosta igrala Hrvaška in Dominikanska republika, le zmagovalec finala v nedeljo pa se bo uvrstil na olimpijske igre, ki se bodo začele čez tri tedne.

Mesto v Parizu že imajo zagotovljeno Francija, ZDA, Srbija, Nemčija, Kanada, Japonska, Avstralija in Južni Sudan, zadnji štirje potniki pa bodo znani po kvalifikacijskih turnirjih, ki potekajo še v Valencii, Rigi in na Portoriku.

Najboljši iz Pireja bo na olimpijskih igrah igral v skupini z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Valencii.

Prav na današnji datum pred tremi leti so si slovenski košarkarji v Kaunasu priigrali zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. V finalu so bili ob trojnem dvojčku Luke Dončića boljši od gostiteljev Litovcev, poroča STA.