Slovenska moška košarkarska reprezentanca je z zmagama proti Hrvaški in Švedski končala prvo od treh akcij, ki jo čakajo v tem poletju.

Foto: Aleš Fevžer / OKS

Konec avgusta sledi prvi cikel drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo, septembra pa je na vrsti evropsko prvenstvo, na katerem bo Slovenija branila zlato medaljo iz Istanbula 2017.

Slovenija bo priprave za drugi del poletja začela 25. julija, v dobrem mesecu pa ima v načrtu šest prijateljskih tekem. Štiri bo odigrala v Sloveniji, in sicer v začetku avgusta v Celju z Nizozemsko in Črno goro ter 17. avgusta v Stožicah proti Srbiji in 20. avgusta s Hrvaško v Celju, dve pa vmes v Istanbulu (Turčija, Ukrajina).

Pred odhodom na evropsko prvenstvo v Köln, kjer jo prva tekma čaka 1. septembra proti Litvi (v skupini so še Madžarska, BiH, Nemčija in Francija), bo odigrala še prvi dve tekmi drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 – 25. avgusta se bo v Celju srečala z Estonijo, tri dni kasneje pa jo čaka Nemčija najverjetneje v Münchnu. Novembra sledita še dve tekmi (v skupini je še Izrael), zadnji cikel pa je na sporedu februarja 2023.

“Termini kvalifikacij so mojem mnenju neprimerni. To velja tako za junijsko-julijski cikel kot za avgustovski. Ne spomnim se, da bi kdaj pred tako velikim tekmovanjem, kot je evropsko prvenstvo, igrali še kvalifikacije za svetovno prvenstvo. A tako pač je in to moramo sprejeti,” je uvodoma povedal selektor Sekulić.

“Tako v nadaljevanje kvalifikacij kot na evropsko prvenstvo se podajamo optimistično. Z dvema zmagama v tretjem ciklu kvalifikacij smo naredili pomemben korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, super pa bi bilo, da bi s popolno reprezentanco pred evropskim prvenstvom zabeležili še dve zmagi in se tako močno približali uvrstitvi na SP,” je dodal Aleksander Sekulić.

Selektor bo na začetek priprav poklical približno dvajset košarkarjev, saj se člani lige NBA po pravilih tamkajšnje lige ne smejo udeleževati reprezentančnih akcij več kot 28 dni na leto. To pomeni, da se bo Luka Dončić ekipi pridružil šele 9. avgusta.

Tako selektor kot direktor reprezentance Matej Likar se na novinarski konferenci v prostorih Košarkarske zveze Slovenije nista mogla izogniti vprašanjem v zvezi z Goranom Dragićem, ki si je tudi v svojih izjavah pustil priprta vrata za evropsko prvenstvo.

“Vsi vemo in vidimo, kaj Goran Dragić pomeni za to reprezentanco. Seveda si želimo, da bi zaigral na evropskem prvenstvu, a spoštovati moramo njegovo odločitev. Ne želimo pritiskati nanj. Naj se zdaj najprej odpočije, zbistri misli in s čisto glavo pove, kaj je najbolje zanj. Jaz upam, da se bo odločil tako, da bo znova cela Slovenija uživala v njegovih predstavah. Vrata reprezentance so mu vedno na stežaj odprta,” je dejal Aleksander Sekulić.

Selektor je prepričan, da se bodo na vabilo v reprezentanco odzvali vsi najboljši slovenski igralci. Vlatko Čančar in Klemen Prepelič sta v zaključnih fazah rehabilitacij po poškodbah, Žiga Samar je zadnjo akcijo izpustil zaradi obveznosti v ZDA in rutinskega zdravniškega posega, Žan Mark Šiško pa si je želel nekaj odmora po naporni klubski sezoni.

“Fantje naj si v naslednjih tednih na zasluženih počitnicah napolnijo baterije, da bodo čim bolje pripravljeni za dolgo in vroče poletje,” je zaključil Sekulić.

STA