NK Maribor je danes uradno začel priprave na novo, 62. sezono v zgodovini kluba. Komaj dva tedna in dva dni po koncu prejšnje sezone. Turbulentna, s(m)o ji rekli. Zdaj se vse začenja znova. Res znova. Športni direktor Marko Šuler, ki je funkcijo nastopil konec februarja, in trener Simon Rožman, ki je prišel marca, začenjata prvo polno sezono. Ko je podpis Zlatka Zahovića sicer še prisoten, a ne več na večini pogodb.

Toda četudi so prejšnjo sezono ekspresno, katastrofalno izpadli iz Evrope ter doma še drugič zapored ostali brez lovorike, v Ljudskem vrtu zatrjujejo, da so cilji, kakršni so vselej bili. Tako je predal Šuler, medtem ko je Rožman izpostavil, da zdaj niso samo plen, temveč lovci na lovorike. Lačni lovci.

Sirk in Sikošek uradno predstavljena

Pa vendar je preštelo igralce na prvem treningu. Devetnajst nogometašev, od tega dva golmana, pet mladincev ter oba dosedaj predstavljena novinca: branilec Gregor Sikošek in napadalec Rok Sirk. »Če od štirih zadanih ciljev ne izpolnimo niti enega, meni ‘ode’ glava,« je na uvodnem treningu v motivacijskem govoru igralcem na pomožnem igrišču povedal Rožman.

Novinarji smo si lahko namreč tradicionalno ogledali prvih petnajst minut prvega treninga. Tudi igralcem je Rožman (na)povedal, da bo prišla konkurenca. Ob vseh povratnikih iz reprezentanc – Jan Repas in Ilija Martinović iz članske konkurence ter Vid Koderman, Aljoša Matko, Gal Gorenak, Samo Pridgar, Angelo Timotej Rec ter Enej Klampfer iz mladih – se bo moštvo še okrepilo.

Večkrat nasmejani in zadovoljni

»Konkurenca te dela samo še boljšega!« je igralcem glasno predajal misli Rožman. Imel je silovit govor, v katerem je – če smo na daljavo dobro ujeli – napovedal, da bo raztrgal trenersko licenco, če ne bodo tekmovalni. Cilji pa so jasni. Osvojiti prvenstvo in pokal, Rožman pa je igralcem navrgel, da verjame tudi v uvrstitev v konferenčno ligo. »Verjamem, da bomo tu sedeli večkrat nasmejani in zadovoljni,« je namreč Rožman na povedal na 45 minut dolgi novinarski konferenci.

Kot trener bi si želel, da bi seveda na prvem treningu imel celotno zasedbo. Pa je kakšen rok, do kdaj bi rad imel znano zasedbo? »Ta situacija ni idealna, ne iščem alibijev, tako pač je. Ena stvar so moje želje, ki jih Marko Šuler kot (nekdanji) igralec razume, saj je dal to skozi kariero, druga pa je poslovna realnost. Nismo v klubu, kjer bi jaz postavil rok. Ne, vsak dan več je kvečjemu zelo dobrodošel.«

Pomembni datumi

  1. junij. Žreb za prvi krog kvalifikacij za konferenčno ligo
  2. junij. Žreb za drugi krog kvalifikacij za konferenčno ligo
  3. julij. Prva tekma 1. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo
  4. julij. Povratna tekma 1. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo
  5. julij. Predviden začetek nove sezone 1. SNL

Finančno dosegljivi fantje

V tem tednu se bodo tako igralci počasi vračali, nato pa bi radi imeli naslednji teden v Moravskih Toplicah, kamor gredo v ponedeljek, še prej pa je v soboto neuradno predvidena prva pripravljalna preizkušnja, sestavljene približno 90 odstotkov ekipe. »Na skavtingu in možnostih delamo maksimalno. Nekaj so naše želje, začetek prestopnega roka pa na strani kluba nikdar ni idealen. Našli bomo fante, ki se v naši zgodbi prepoznajo in so finančno dosegljivije priznal Rožman.  

»Poteze so povlečene, nekatere še bojo,« je uvodoma napovedal Šuler. Kot športni direktor je najprej moral urejati iztek pogodb, pri čemer je podaljšal le pogodbo z Rokom Kronavetrom, ki je podaljšal za leto dni, medtem ko se še očitno ureja podrobnosti glede kapetana Marcosa Tavaresa, ki bi se rad poslovil pred čim bolj polnim Ljudskim vrtom. V klub sta se sicer vrnila Nino Žugelj in Žan Vipotnik, ki sta bila minulo leto posojena v Bravo oziroma Gorico.

Vrača se Nemanja Mitrović

Zaradi bolezni je manjkal Maher, Guerrico in Žugelj ob začetku aktivnosti vadita po individualnem programu, Mitrović pa bo po dolgem, a uspešnem okrevanju preventivno izpustil le najintenzivnejši del treningov z dvoboji.

»Prestopni rok je v teku, marsikaj še moramo urediti, ogromno je bilo odhodov. Nekaj prihodov je že bilo, da bo Maribor tam, kjer mora biti. Malo nehvaležno je, ker je časa zelo malo do prve evropske tekme 8. julija. Vsega najbrž še ne bomo uspeli urediti, ampak nekje moraš začeti. Verjamem v to ekipo, da bomo tam, kjer moramo biti,« je še zagotovil Šuler.

Kaj je še povedal Šuler?

O tem, kje so še prioritete in želje pri okrepitvah.

»Želeli smo okrepiti prav vsako linijo: od golmanov, obrambe, veznih do napada. Nekaj mladih fantov je priključenih, pozdravili smo že dva prihoda Sirka in Sikoška, dva bomo v naslednjih nekaj dneh, pričakujemo pa sigurno še dva ali tri prihode. Ni pa niti izključen še kakšen odhod. Trg je zdaj res velik, ampak vsa pravila, ki si jih poznal do sedaj, lahko kar pozabiš. Tekmovanje je v Evropi drugačno, številke so drugačne, stanje nogometa je čisto drugačno. Maribor je bil vedno ‘underdog’, ampak ker so cilji vedno visoki, moramo reagirati drugače. Malo se mi že meša celo od vsega tega, ampak vemo, zakaj to delamo. Verjamem, da bomo sestavili tako ekipo, ki bo vsemu kos. Ne moremo pa reči, da bi radi zamenjali vse. Nikakor. V prvenstvu smo bili v igri za naslov do zadnjega kroga, sezona pa je bila, kot vemo, taka, da je težko narediti realno analizo – glede nato skozi kaj vse smo šli.«

O tem, če je kakšna konkretna ponudba pri odhodih in kakšna je situacija z Janom Mlakarjem, ki se mu je iztekla posoja iz Brightona.

»Ne, konkretne ponudbe za nikogar trenutno še ni. Niti je ne bi sprejeli, ker se prestopni rok šele začenja. Zanimanja je pa kar nekaj, ker imamo kar nekaj fantov, ki so zelo zanimivi. Se pa zna zgoditi kak odhod, absolutno. Kar zadeva Jana: v kontaktu sem z njim, agenti in klubom. Velika želja je, da ostane. Ker mu lahko ponudimo, kar trenutno najbolj rabi: kontinuiteto, da gradi na doslej storjenem. Verjamem, da išče kakšne izzive drugje, finančne sigurno, Maribor te izzive težko spremlja, ampak v nogometu je vedno več vidikov, ki te v karieri daleč pripeljejo, Jan ima pa vrhunec kariere še pred sabo. Naredili bomo vse, da bo naša ponudba konkurenčna. Odločitev temelji zelo na njegovih željah. Ni vse odvisno od nas. V Mariboru so mu vrata odprta, radi bi sodelovali še naprej, ker je igralec za velike stvari.«

O tem, če mu je žal za katerega od sedmerice igralcev, ki so odšli iz kluba.

»Žal… To je del posla v športu. Vedno pravim, da so igralci sami sebi najboljši menedžerji. Na koncu smo morali potegniti črto, ekipa se sestavlja na novo in če bi mi bilo žal, bi pomenilo, da nečesa nisem naredil dobro. Trenutno mi ni, verjamem, da bo ta pot prava. Vsem bi se pa zahvalil, kar so storili za klub in jim želim vso srečo.«

Peričić in Dervišević ne trenirata z moštvom

O tem, koliko besede ima trener pri njem, ko gre za okrepitve.

»Bilo bi smešno, če bi pripeljal kup igralcev, ki jih trener ne bi poznal. Trener ima zelo podobno filozofijo kot jaz, zelo malo stvari je, kjer se ne strinjava. Vsak igralec bo prišel tako na njegovo kot mojo željo.«

O tem, da je Rožman hitro odpisal Špira Peričića in Amirja Derviševića, ki imata veljavni pogodbi do prihodnjega poletja, in kakšen je njun status.

»Trenutno sta na podaljšanem dopustu. Sta člana kluba. Če ne bosta našla novih klubov, se lahko priključita nazaj. Mi jima omogočamo, da si najdeta nove izzive in sredine. Interesa je kar nekaj, je pa na njima, kaj si želita, vse še imata pred sabo. Amir je tukaj že toliko časa, da tudi sam rabi izzive, saj prave priložnosti še zares ni imel. Se pa vse to, ko gre za prestopni rok, šele začenja.«

Treniralo 19 nogometašev

Prvi dan priprav so v ponedeljkovem dopoldnevu začeli: Jug, Sušak, Milec, Mutavčić, Mitrović, Obreht, Sikošek, Guerrico, Bobarić, Vrhovec, Pihler, Djelovci, Kotnik, Žugelj, Požeg Vancaš, Kronaveter, Tavares, Sirk, Vipotnik.

Konferenčna liga je (tudi/spet) cilj

O tem, kakšen je letošnji cilj v Evropi.

»Mariboru je vedno cilj Evropa. Konferenčna liga je neka novost, ampak za nas kot tekmovalce je to tekmovanje, kamor greš tekmovat. Maribor gre narediti rezultat in tako bo vedno funkcioniral. Sistem je malo spremenjen, ampak sam bi si želel, da pridemo v skupino, ker mislimo, da lahko. Ne vidim Maribora drugače, cilji in ambicije bodo vedno visoki. Verjamem, da bomo tekmovalni, pripravljamo se na prvo tekmo kot da je prva in zadnja. Sezona bo dolga, tekem ogromno, zato potrebujemo širok kader. Gradimo nekaj, da bo Maribor, kjer mora biti.«

O tem, kaj in koliko se je spremenilo od zgodbe, ki so jo povedali njemu, ko je prihajal kot igralec v Maribor, do danes, ko sam predstavlja klub agentom in igralcem.

»Iskreno povedano se ni spremenilo nič. Maribor je enaka institucija z enakimi cilji. Ja, situacija je drugačna, pa ne samo zaradi korone. Maribor je enako lačen z enako mentaliteto. Ker to nas dela drugačne, to se vidi in čuti, morda v tujini to vidijo bolj kot mi sami, ker se v Sloveniji ne znamo dovolj ceniti. Da prideš tako daleč, je potrebnega ogromno truda. Se pa zadeve spreminjajo, a ne le pri nas, tudi pri malo večjih klubih, da ne rečem gigantih. Jokanja ne bo, ker tega v Mariboru nikdar ni bilo. Videli bomo močen Maribor, ki bo šel na glavo, ko mu bo šlo dobro in ko bo težko. Garati je vedno treba, začenja se pa danes.«

O tem, da bosta skupaj z Rožmanom krenila v prvo polno sezono z vse manj podpisa Zlatka Zahovića in kakšna bo njuna odgovornost glede na (ne)uspeh.

»Vse je na meni. Temu se ne da ogniti, jaz sprejemam odločitve. Ampak tega se ne bojim, ker če se bojiš neuspeha, si uspeha ne zaslužiš. Zelo enostavno. Morda sem na tej poziciji tudi v čem nov, ampak vem, kako Maribor funkcionira. Računica pride na koncu, je pa pomembno, na kakšen način kreneš v tej smeri. Vidim ogromno potenciala, Maribor je pa vedno uspeval z ogromno truda in dela, česar morda kot igralec niti ne vidiš. Stopa se v velike čevlje in uspehe, ampak verjamem, da lahko še veliko naredimo. Ne morem pa se, niti se ne bi primerjal z velikimi stvarmi, ki so bile narejene. Gremo svojo pot, sem se pa učil. V Mariboru revolucije ne more biti. Zadržati želimo to, kar Maribor je in dodati nekaj novega.«