Belgijec Tim Wellens je zmagovalec pete etape dirke po Španiji. Po pobegu v drugi polovici preizkušnje je ugnal drugega Francoza Guillauma Martina in tretjega Nizozemca Thymena Arensmana. Rdečo majico vodilnega je s četrtim mestom zanesljivo ubranil slovenski zvezdnik Primož Roglič, ki je v cilj pripeljal dve minuti in 13 sekund za ubežniki.

Tridesetletni Kisovčan je bil v zaključku etape od Huesce do Sabinaniga izjemno močan in ugnal vse ostale favorite v glavnini. Najbližjega tekmeca v skupnem seštevku Ekvadorca Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) je ugnal za štiri sekunde, Irec Dan Martin (Israel Start-Up Nation) pa je 500 metrov pred ciljem padel, izgubil skoraj dve minuti, a zaradi pravila zadnjih treh kilometrov in odločitve sodnikov tako kot ostali ne bo izgubil časa.

Padec se je zgodil, potem ko je Jose Joaquin Rojas (Movistar) zadel ob zadnje kolo Rogliča, ki je bil odlično postavljen v strmem zaključku, Španec pa je za seboj odnesel še nekaj kolesarjev, med katerimi je bil tudi Dan Martin.

Znova zahteven dan

Tako v boju za rdečo majico Roglič ohranja pet sekund prednosti pred Ircem in ter 13 pred Ekvadorcem.

“Danes je bil hiter in zahteven dan. Tukaj ni več kaj dodati. Naša ekipa je opravila odlično delo, ves čas smo nadzorovali dogajanje v etapi in to je res lepo videti,” je sprva dejal Roglič za organizatorje dirke po Španiji.

“Težko je bilo priti v zaključek, v teh zadnjih 500 metrov. Toda še en dan je za nami in zares smo lahko zadovoljni,” je še zaključil slovenski zvezdnik, ki bo 29. oktobra praznoval 31. rojstni dan.

Četudi je profil pete etape obetal zanimiv zaključek s tremi vzponi in zaključnim spustom, glavnina na koncu ni pokazala pravega interesa v boju za etapno zmago.

So pa v prvi polovici etape po ravnem terenu ves čas nadzorovali ubežnike, ki niso mogli vzpostaviti pobega niti po 90 kilometrih. Kasneje se je v ospredje prebilo 12 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Rogličev moštveni kolega Sepp Kuss. Američan je bil po štirih etapah na šestem mestu v skupnem seštevku in je prvi pomočnik slovenskemu zvezdniku na Vuelti.

Zaradi nevarnosti, ki jo je predstavljal prav Kuss, so se ubežniki začeli napadati, dokler v ospredju ni ostala le trojica, ki se je po umiritvi razmer v glavnini, kjer je Kussa lovilo moštvo Ineos Grenadiers, lahko pomerila za etapno zmago.

Bole odstopil

V zadnjem kilometru je prvi napadel 20-letni Arensman, a pomembnejši je bil napad Wellensa v zadnjih nekaj sto metrih, ki so bili zelo strmi. Devetindvajsetletni član Lotto Soudala se je znebil Martina in slavil 29. zmago v karieri, tretjo na tritedenskih preizkušnjah.

Edini preostali slovenski kolesar na Vuelti, Grega Bole (Bahrain-McLaren) je danes odstopil.

V nedeljo bo na sporedu spremenjena šesta etapa od Biescasa do smučarskega središča Aramon Formigal. Kolesarje po prepovedi obiska karavane v Francijo tako čaka nekoliko lažji dan, ki pa se bo kljub temu končal z zaključnim vzponom.

Ta bo dolg 14,4 kilometra s povprečnim naklonom 4,7 odstotka. Najtežjih je zadnjih 3,4 kilometra s povprečnim naklonom nad sedmimi odstotki.