Francoz Romain Bardet (DSM-fireminch PostNL) je zmagovalec prve etape 111. kolesarske dirke po Franciji. Na trasi od Firenc do Riminija (206 km) je za las ohranil prednost pred razredčeno glavnino. Slovenska kandidata za skupno slavje Tadej Pogačar in Primož Roglič sta etapo končala nekaj sekund zadaj, Pogačar je ciljno črto prečkal kot četrti.

Zadnji nastop Bardeta na domači pentlji

V najtežji prvi etapi na Touru v tem stoletju je sicer francoski veteran Bardet napadel 50 km pred ciljem in se odlepil glavnini, ki mu sprva ni sledila. Ekipe nekaterih sprinterjev, ki so preživeli zahtevno traso, so do cilja sicer lovile oba kolesarja v ospredju, a jima bile primorane za las prepustiti glavno nagrado ob Jadranskem morju.

Bardet je po slavju v etapi s 3821 višinskimi metri prišel do 11. zmage v karieri. Nekoč že drugouvrščeni na Touru (2016) je slavil četrto etapno zmago na tej dirki, prvo po letu 2017. Nazadnje je bil najboljši na dirki konec aprila 2022, ko je dobil skupni seštevek dirke po Alpah.

Triintridesetletni Bardet je ciljno črto prečkal skupaj z moštvenim kolegom Frankom van den Broekom.

Pogačar na četrtem mestu

Glavnina je v zadnjih 25 km skoraj nadoknadila minuto in pol, a na koncu zaostala vsega pet sekund. V njej je prišlo do sprinta, ki ga je za končno tretje mesto dobil Belgijec Wout Van Aert (Visma-Lease a Bike) pred Pogačarjem. Med vodilnimi je bil tudi Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) na 33. mestu.

V skupnem seštevku ima Bardet štiri sekunde naskoka pred van den Broekom in 11 pred Van Aertom. Pogačar na četrtem in Roglič na 33. mestu zaostajata 15 sekund.

Veliko dela je v etapi od Slovencev opravil Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), a nato popustil, v begu pa je bil večji del dneva Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), a ni mogel držati ritma na zadnjih vzponih. Luke Mezgeca (Jayco-AlUla) zaradi nalog pomočnika svojima sprinterskima kapetanoma v zahtevni etapi ni bilo v ospredju.

V nedeljo bo na sporedu etapa od Cesenatica do Bologne (199,2 km). Glavni del dogajanja kolesarje čaka v zadnjih dobrih 60 km, predvsem pa v zadnjih 33 km, ko bodo morali dvakrat preko znamenitega klanca San Luca (1,9 km/10,6 %) nad Bologno.

STA